Navigacijski put

Europskim danom jednakih plaća naglašava se potreba za rješavanjem problema neravnopravnosti spolova - 28/02/2014

Muškarac se penje na klupicu kako bi uzeo veliku vreću novca, a žena posiže za malom vrećom obješenom visoko iznad nje. © EU

Već drugu godinu za redom Europski dan jednakih plaća obilježava se zadnjeg dana u veljači, čime se podsjeća na činjenicu da žene prva dva mjeseca svake godine rade besplatno zbog velike razlike u plaćama između muškaraca i žena.

Razlika u plaćama između spolova zadnjih godina jedva da se promijenila i još iznosi približno 16 % širom Europe.

Slabi trend smanjivanja

Otkad se 2011. počeo obilježavati Dan jednakih plaća došlo je do malog smanjenja razlike u plaćama između spolova (sa 17,5 %na 16,4 %).

U 2011. Dan jednakih plaća obilježen je 5. ožujka, čime se podsjetilo na činjenicu da su žene prvih 65 dana u 2010. radile besplatno. Drugi je Dan obilježen 2. ožujka 2012., a treći 28. veljače 2013.

Međutim, neznatno poboljšanje do kojeg je došlo tijekom posljednje četiri godine uglavnom je rezultat većeg učinka gospodarske krize na sektore u kojima prevladavaju muškarci, primjerice građevina i inženjerstvo, a ne rasta plaća žena.

Uklanjanje prepreka jednakim plaćama

Drugi čimbenici koji sprječavaju poboljšanje plaća i radnih uvjeta žena uključuju nedostatak transparentnosti u sustavima plaća i nedostatak pravne transparentnosti u definiranju jednakovrijednog rada.

U nedavnom izvješću o provedbi pravila EU-a o jednakom postupanju prema muškarcima i ženama pdf - 82 KB [82 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) utvrđeno je da zaposlenicima često nedostaju informacije potrebne za postizanje jednakih plaća. To uključuje pristup informacijama o razini plaća za različite kategorije zaposlenika.

Veća transparentnost u tom području omogućila bi žrtvama diskriminacije u pogledu plaća lakšu usporedbu sa zaposlenicima drugog spola.

Komisija trenutno radi na novim inicijativama za koje se nada da će dodatno potaknuti jednakost plaća za jednak rad, što je jedno od temeljnih načela EU-a.

Priopćenje za tisak: Razlika u plaćama između spolova u Europi stagnira na 16,4 %

Razlika u plaćama između spolova

Zašto se jednakost isplati Deutsch (de) English (en) français (fr)

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice