Sti

Den europæiske ligelønsdag taget fat om ulighed mellem kønnene - 28/02/2014

Mand henter en stor pose penge fra en stol og kvinde rækker op efter en lille pose højt over hende. © EU

For andet år i træk falder den europæiske ligelønsdag på den sidste dag i februar, og markerer på den måde, at kvinder i praksis arbejder gratis i årets første to måneder set i lyset af den markante lønforskel mellem mænd og kvinder.

Den gennemsnitlige lønforskel mellem mænd og kvinder har knap nok rørt sig de seneste år og står stille på omkring 16 % i Europa.

Lille nedadgående tendens

Siden lanceringen af den europæiske ligelønsdag i 2011 er forskellen på mænds og kvinders løn faldet marginalt fra 17,5 % til 16,5 %.

i 2011 blev arrangementet afholdt den 5. marts - og markerede det faktum, at kvinder havde arbejdet "gratis" i de første 65 dage af 2010. Anden gang blev arrangementet afholdt den 2. marts 2012 og tredje gang den 28. februar.

Den lille forbedring over de seneste fire år skyldes i højere grad, at den økonomiske nedtur har haft størst indvirkning på visse mandsdominerede sektorer som byggebranchen og ingeniørvirksomhed, end at der er sket en stigning i kvinders løn.

Fjernelse af hindringer for ligeløn

Andre faktorer, som har hindret en forbedring af kvinders løn og arbejdsvilkår, omfatter mangel på åbenhed i lønsystemerne og manglen på en klar retlig definition af arbejde af samme værdi.

En nylig rapport om gennemførelsen af EU's regler om ligestilling mellem kvinder og mænd pdf - 82 KB [82 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) viser, at arbejdstagere ofte mangler de nødvendige oplysninger for at kræve lige løn. Det omfatter blandt andet adgang til oplysninger om løntrin for forskellige kategorier af ansatte.

Større åbenhed på dette område vil give ofre for løndiskrimination mulighed for lettere at sammenligne sig selv med arbejdstagere af det andet køn.

Kommissionen arbejder i øjeblikket på et nyt initiativ, som man håber vil tilskynde yderligere til lige løn for lige arbejde - et af EU's grundliggende principper.

Pressemeddelelse: Stadig 16,4 % lavere løn til kvinder i EU

Lønforskelle mellem mænd og kvinder

Derfor betaler lighed sig Deutsch (de) English (en) français (fr)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links