Navigacijska pot

Za preprečevanje korupcije je treba storiti več - 06/02/2014

Roka drži šop evrskih bankovcev, v ozadju bankomat.

Po ugotovitvah poročila EU, objavljenega prejšnji teden, je korupcija še vedno vseevropski problem in za njeno preprečevanje je treba storiti več.

Poročilo ugotavlja, da je korupcija – zloraba moči za pridobitev osebne koristi, ki vključuje vse od politične korupcije do podkupnin javnih uradnikov ali korupcijskih poslov med zasebnimi podjetji – prisotna v vseh evropskih državah, kar gospodarstvo stane približno 120 milijard evrov letno.

Taka dejavnost tudi spodkopava zaupanje v demokratične institucije in slabi odgovornost političnega vodstva.

Splošna zaskrbljenost

Tri četrtine Evropejcev meni, da je korupcija v njihovi državi zelo razširjena, po mnenju več kot polovice pa je običajen pojav v političnih strankah.

Vsak dvanajsti Evropejec je že imel izkušnje s korupcijo ali se je z njo srečal v preteklem letu, 4 % jih je odgovorilo, da so jih že vprašali za podkupnino ali pa so jo od njih pričakovali. Državljani so se večinoma srečali s korupcijo pri zdravstvenih storitvah, zasebnih podjetjih ter pri policiji in carini.

Boj proti korupciji

Evropske države so v zadnjih letih sprejele različne ukrepe za boj proti korupciji. Med ukrepi so mehanizmi za preverjanje navzkrižja interesov, nova etična pravila in večja preglednost. Vendar so med državami velike razlike in rezultati neenaki, saj se ukrepi vedno ne izvajajo dovolj strogo.

Za preprečevanje in kaznovanje korupcije je treba storiti več. Med predlogi so izboljšanje učinkovitosti sodišč pri obravnavi korupcijskih zadev, zagotavljanje varstva žvižgačem ter večja preglednost javne porabe – to področje je izredno občutljivo za korupcijo, zlasti na lokalni ravni.

EU tudi načrtuje uvedbo programa, ki bo evropskim državam, nevladnim in drugim organizacijam omogočil izmenjavo izkušenj, opredelitev najučinkovitejših politik in usposabljanje.

Spremljanje korupcije

Poročilo EU o boju proti korupciji, uvedeno leta 2011, je mišljeno kot pomoč pri prizadevanju za odpravo korupcije v Evropi, krepitvi političnih zavez in opredelitvi načinov pomoči EU.

Poročilo spremlja izkušnje državljanov EU s korupcijo in njihova prizadevanja za njeno odpravo. Ugotovitve poročila se objavijo vsaki dve leti.

Poročilo EU o boju proti korupciji pdf - 613 KB [613 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) suomi (fi) svenska (sv)

Pogosta vprašanja – korupcija v EU English

Sporočilo za medije – prvo poročilo EU o boju proti korupciji

Poročilo o korupciji – povzetki po državah English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave