Kruimelpad

EU: "Meer doen om corruptie te voorkomen." - 06/02/2014

Een reeks eurobankbiljetten bij een geldautomaat.

Corruptie blijft een probleem in heel Europa en er moet meer tegen worden gedaan. Dat is de strekking van een EU-verslag dat deze week is verschenen.

Corruptie, van steekpenningen voor politici tot omkoping van ambtenaren en illegale afspraken tussen bedrijven, komt in alle Europese landen voor. Het kost de Europese economie jaarlijks ongeveer 120 miljard euro, zo blijkt uit het EU-verslag over corruptiebestrijding.

Bovendien ondermijnt het het vertrouwen in de democratische instellingen en het gezag van politieke leiders.

Bezorgdheid alom

Driekwart van de Europeanen denkt dat corruptie veel voorkomt in hun eigen land, en meer dan de helft gelooft dat alle politieke partijen er aan meedoen.

Een op de twaalf zegt het voorbije jaar al dan niet rechtstreeks met corruptie te zijn geconfronteerd en 4% is gevraagd om steekpenningen te betalen. Het vaakst ging het daarbij om contacten met zorgverleners, bedrijven, politie of douane.

Corruptiebestrijding

De EU-landen hebben de laatste jaren allerlei maatregelen genomen om dit probleem aan te pakken. Zo is er veel gedaan om belangenconflicten op te sporen, ethische regels in te voeren en voor meer transparantie te zorgen. Maar niet overal waren de maatregelen even streng, dus de resultaten variëren sterk.

Er is meer nodig om corrupte praktijken te voorkomen en te bestraffen. Er is voorgesteld om de aanpak door justitie doeltreffender te maken, klokkenluiders beter te beschermen, en overheidsuitgaven transparanter te maken. Vooral het laatste is een zwak punt, in het bijzonder op lokaal niveau.

De Europese Unie pleit ook voor een programma om Europese landen, ngo’s en anderen hun ervaringen te laten delen, en zo een beter beeld te krijgen: wat is de meest doeltreffende aanpak en welke opleiding is er nodig.

Vinger aan de pols

In 2001 heeft de EU besloten om de twee jaar een corruptiebestrijdingsverslag op te stellen. Dat helpt in de strijd tegen corruptie in Europa, spoort de politiek aan tot extra maatregelen en maakt duidelijk hoe de EU daarbij kan helpen.

De EU zal bij de Europeanen blijven peilen naar hun ervaringen en de bestrijdingsmaatregelen in kaart brengen.

EU-corruptiebestrijdingsverslag pdf - 613 KB [613 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Veelgestelde vragen — Corruptie in de EU English

Persbericht — Eerste EU-corruptiebestrijdingsverslag

Corruptieverslag — Samenvattingen per land English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links