Navigációs útvonal

Többet kell tenni a korrupció felszámolásáért - 06/02/2014

Euróbankjegyek, mögöttük egy készpénzkiadó automata

A korrupció továbbra is kihívást jelent egész Európa számára, mely ellen határozottabban fel kell lépni. Ez áll a héten megjelent első uniós korrupcióellenes jelentésben.

A korrupció, vagyis a hatáskörrel személyes haszon érdekében történő visszaélés – legyen az politikai korrupció, köztisztviselők megvesztegetése vagy tisztességtelen üzleti magatartás – minden európai országban létezik, és éves szinten mintegy 120 milliárd euró értékű gazdasági kárt okoz. Ezt állapítja meg az EU első alkalommal közzétett korrupcióellenes jelentése.

A korrupció aláássa a polgárok demokratikus intézményekbe vetett bizalmát, és csökkenti a politikai vezetők elszámoltathatóságát.

Széles körű jelenség

A témában végzett Eurobarométer-felmérés szerint az európaiak háromnegyede úgy véli, hogy hazájában a korrupció széles körben elterjedt, és több mint 50 százalékuk szerint a politikai pártok körében is szokványos jelenségről van szó.

Tizenkét megkérdezett közül egy válaszadó állította, hogy az elmúlt évben tapasztalt korrupciót, vagy tanúja volt korrupciónak, 4 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a felmérést megelőző 12 hónapban csúszópénzt kértek vagy vártak el tőle. A polgárok leggyakrabban akkor szembesülnek korrupcióval, amikor egészségügyi szolgáltatásokat vesznek igénybe, magánvállalkozásokkal folytatnak valamilyen ügyletet, illetve ha a rendőrséggel vagy a vámhatósággal van dolguk.

Fellépés a korrupció ellen

Számos korrupcióellenes intézkedést hoztak az európai országokban az utóbbi néhány évben. Ezek egyebek mellett az összeférhetetlenségek kivizsgálását, az átláthatóság javítását és az etikai normák erősítését célozzák. A korrupcióellenes intézkedések azonban EU-szerte különböznek, és az eredményességük sem mindenütt egyforma, hiszen a hatóságok sokszor nem hajtják végre vagy nem alkalmazzák következetesen a meghozott szabályokat.

Többet kell tenni a korrupt módszerek megelőzéséért és szankcionálásáért. A jelentésben javasoltak szerint például javítani kell a korrupciós ügyeket tárgyaló bíróságok hatékonyságát, gondoskodni kell a hivatali visszaélést vagy más korrupt magatartást jelentő személyek védelméről, és növelni kell a közkiadásokkal, közbeszerzésekkel kapcsolatos döntések átláthatóságát. Ez utóbbi területen – főképp helyhatósági szinten – különösen fennáll a korrupció veszélye.

Az EU emellett olyan program létrehozását tervezi, amely segíteni hivatott az európai országokat, a civil szervezeteket és más érdekelteket abban, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, megállapítsák, milyen szakpolitikai eszközöket lehet bevetni a legeredményesebben a korrupció ellen, és hogy képzést nyújtsanak a témában.

A korrupció figyelemmel kísérése

A Bizottság még 2011-ben döntött arról, hogy rendszeres időközönként uniós jelentést készít a korrupció helyzetének figyelemmel kísérése érdekében. E jelentéssel a Bizottság célja az, hogy segítse a döntéshozókat és az érdekelt szervezeteket a korrupció elleni küzdelemben, elősegítse a politikai kötelezettségvállalást, és azonosítsa azokat az eszközöket, amelyekkel az EU hozzá tud járulni a probléma kezeléséhez.

A Bizottság kétévente teszi majd közzé a jelentést, mely a polgárok személyes tapasztalatait és a korrupció felszámolását célzó erőfeszítéseket is számba fogja venni.

Uniós jelentés a korrupció elleni küzdelemről pdf - 613 KB [613 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Gyakori kérdések: korrupció az EU-ban English

Sajtóközlemény: Az első európai korrupcióellenes jelentés

Korrupcióellenes jelentés: összefoglaló az egyes országokról English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek