Navigacijski put

EU traži pojačane napore za sprečavanje korupcije - 06/02/2014

A set of Euro notes are held next to a cash machine.

Prema izvješću EU-a objavljenom ovoga tjedna korupcija je i dalje problem raširen diljem Europe i potrebni su jači napori za njezino sprečavanje.

Prema izvješću EU-a, korupcija – „zlouporaba položaja i ovlasti za ostvarivanje osobne koristi”, uključujući političku korupciju, podmićivanje javnih službenika ili korupciju među privatnim poduzećima – postoji u svim europskim zemljama, što gospodarstvo stoji oko 120 milijardi eura godišnje.

Korupcija narušava i povjerenje u demokratske institucije te šteti političkom vodstvu.

Sveprisutni problemi

Tri od četiri Europljanina vjeruju da je u njihovim zemljama korupcija široko rasprostranjena, a svaki drugi Europljanin misli da je korupcija uobičajena u krugovima političkih stranaka.

Svaki dvanaesti Europljanin izjavio je da je u protekloj godini bio svjedok korupcije, a 4 % Europljana izjavilo je da se od njih tražilo ili očekivalo da plate mito. Građani su se s korupcijom susreli najvjerojatnije u sektoru zdravstvenih usluga, privatnom sektoru te u policiji ili carini.

Borba protiv korupcije

Proteklih su godina u europskim zemljama provedene različite mjere za borbu protiv korupcije. To uključuje mehanizme za provjeru sukoba interesa, utvrđivanje etičkih pravila i povećanje transparentnosti. Mjere se znatno razlikuju diljem EU-a, a različiti su i rezultati jer se mjere ne provode uvijek energično.

Za sprečavanje i kažnjavanje korupcijskih praksi potrebno je učiniti više. Među prijedlozima su poboljšanje učinkovitosti sudova u rješavanju predmeta korupcije, osiguranje zaštite zviždača i povećanje transparentnosti odluka o javnoj potrošnji – područje posebno podložno korupciji, osobno na lokalnoj razini.

EU namjerava uspostaviti program namijenjen europskim državama, NVO-ima i ostalima kojim će se razmjenjivati iskustva, pomagati u utvrđivanju najučinkovitijih politika i organizirati izobrazba.

Praćenje korupcije

Izvješćem EU-a o borbi protiv korupcije, prvi put izdanim 2011., želi se pomoći cjelokupnoj borbi protiv korupcije u Europi, jačanju političke angažiranosti i pronalaženju načina na koji bi EU mogao pomoći.

Izvješćem će se nastaviti pratiti iskustva europskih građana u vezi s korupcijom i borba protiv korupcije, a rezultati će se objavljivati svake dvije godine.

Izvješće EU-a o borbi protiv korupcije pdf - 613 KB [613 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Najčešća pitanja – korupcija u EU-u English

Priopćenje za medije — prvo izvješće EU-a o borbi protiv korupcije

Izvješće o borbi protiv korupcije – sažeci po državama English

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice

  • EUROPA English
  • EU vijesti DeutschEnglishfrançais