Navigointipolku

EU vaatii lisätoimia korruption kitkemiseksi - 06/02/2014

Käsi pitelee euroseteleitä kassakoneen näppäimistön päällä

Tuoreen EU-raportin mukaan korruptiota esiintyy edelleen kaikkialla EU:ssa. Ongelmaan on puututtava entistä järeämmin ottein.

Komission hiljattain julkaiseman EU:n korruptiontorjuntaraportin mukaan korruptio on EU:ssa edelleen yleinen ongelma. Se aiheuttaa EU:n taloudelle vuosittain arviolta 120 miljardin euron menetykset. Korruptio vähentää luottamusta demokraattisiin instituutioihin ja heikentää poliittisten päättäjien vastuullisuutta.

Korruptiolla tarkoitetaan yleisesti vallan väärinkäyttöä yksityisen hyödyn saamiseksi. Määritelmä kattaa paitsi poliittisen korruption myös viranomaisten lahjonnan ja yksityisten yritysten väliset korruptiokäytännöt.

Laajalle levinnyt ongelma

Komission raportin rinnalla julkaistun kyselytutkimuksen mukaan yli 75 % eurooppalaisista pitää korruptiota kotimaassaan laajalle levinneenä. Reilut 50 % vastaajista uskoo lahjonnan olevan yleistä poliittisissa puolueissa.

Korruptiotapauksia on menneen vuoden aikana joutunut todistamaan omakohtaisesti 8 % vastaajista. Lahjusta on pyydetty 4 %:lta. Kansalaiset ovat törmänneet korruptioon useimmiten terveyspalvelujen, yksityisten yritysten, poliisin ja tullin toiminnan yhteydessä.

Korruption vastaiset toimet

Komission raportissa on myös kartoitettu EU-maiden toimenpiteitä, joilla tilannetta pyritään korjaamaan. Joissakin maissa on luotu erityisiä valvontamekanismeja eturistiriitojen havaitsemiseksi. On myös laadittu eettisiä säännöstöjä ja pyritty lisäämään avoimuutta. Toimet ja tulokset kuitenkin vaihtelevat suuresti maittain, osin valvonnan tehottomuuden vuoksi.

Komissio peräänkuuluttaa myös ehkäisytoimien ja rangaistusten tehostamista. Raportissa muun muassa ehdotetaan toimia, joilla nopeutetaan korruptiotapausten tuomioistuinkäsittelyä, varmistetaan ilmiantajien suojelu ja parannetaan julkisten hankintapäätösten avoimuutta.

EU aikoo niin ikään perustaa ohjelman, jonka puitteissa EU-maat, kansalaisjärjestöt ja muut tahot voivat vaihtaa tietoa hyvistä käytännöistä.

Korruptiotilanteen seuranta

EU:n korruptiontorjuntaraportin tavoitteena on tukea korruption vastaista työtä EU-maissa. Sen avulla halutaan vahvistaa poliittisten päättäjien sitoutumista torjuntatyöhön ja kartoittaa tarvetta EU:n tason toimille. Asiakirjan laadinnasta päätettiin vuonna 2011, ja vuoden 2014 raportti on lajissaan ensimmäinen.

EU-kansalaisten kokemuksia korruptiosta ja sen torjunnasta on määrä kartoittaa säännöllisesti. Vastaisuudessa raportteja julkaistaan joka toinen vuosi.

EU:n korruptiontorjuntakertomus pdf - 613 KB [613 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv)

Korruptio EU:ssa – usein kysyttyä English

Lehdistötiedote: Komissio julkaisee EU:n ensimmäisen korruptiontorjuntakertomuksen

Raportin maakohtaiset tiivistelmät English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä