Διαδρομή πλοήγησης

Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς, τονίζει η ΕΕ - 06/02/2014

Χαρτονομίσματα ευρώ δίπλα σε ταμειακή μηχανή.

Η διαφθορά παραμένει ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψή του, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Πρακτικές διαφθοράς, δηλαδή «κατάχρησης εξουσίας για ιδιωτικό όφελος», που περιλαμβάνουν τα πάντα από τη διαφθορά πολικών μέχρι τη δωροδοκία δημόσιων υπαλλήλων ή τις δόλιες συναλλαγές μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών πλήττουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και κοστίζουν στην οικονομία γύρω στα 120 δισ. ετησίως, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ κατά της διαφθοράς.

Η διαφθορά υπονομεύει επίσης την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και αποδυναμώνει την αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας.

Εκτεταμένη ανησυχία

Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους, με περισσότερους από τους μισούς να πιστεύουν ότι αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Ένας στους δώδεκα δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα ή μάρτυρας διαφθοράς το προηγούμενο έτος, και το 4% δηλώνει ότι τους ζητήθηκε ρητά ή έμμεσα να καταβάλουν κάποιο χρηματικό δώρο. Οι πολίτες είναι πολύ πιθανό να έχουν πέσει θύματα διαφθοράς στις συναλλαγές τους με υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ιδιωτικές εταιρείες ή και με αστυνομικές ή τελωνειακές αρχές.

Αντιμετώπιση της διαφθοράς

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως μηχανισμούς για τον έλεγχο των συγκρούσεων συμφερόντων, θέσπιση δεοντολογικών κανόνων και βελτίωση της διαφάνειας. Τα μέτρα όμως αυτά διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, και τα αποτελέσματά τους δεν είναι ομοιογενή, καθώς δεν εφαρμόζονται πάντα με αυστηρό τρόπο.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη και τιμωρία πρακτικών διαφθοράς. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δικαστηρίων όσον αφορά την εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς, την εξασφάλιση της προστασίας των πληροφοριοδοτών και της μεγαλύτερης διαφάνειας των αποφάσεων για τις δημόσιες δαπάνες - έναν τομέα ιδιαίτερα ευάλωτο στη διαφθορά, ιδίως σε τοπικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει επίσης να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, ΜΚΟ και άλλων με στόχο τον εντοπισμό των πλέον αποτελεσματικών πολιτικών και την παροχή κατάλληλης κατάρτισης.

Παρακολούθηση της διαφθοράς

Στόχος της έκθεσης της ΕΕ κατά της διαφθοράς, που καθιερώθηκε το 2011, είναι να συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ευρώπη, μέσα από την ενίσχυση της πολιτικής δέσμευσης και τον εντοπισμό τρόπων με τους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής θα συνεχίσουν να καταγράφονται οι εμπειρίες των πολιτών της ΕΕ όσον αφορά τη διαφθορά και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της, με τη δημοσίευση των πορισμάτων κάθε 2 χρόνια.

Έκθεση της ΕΕ κατά της διαφθοράς pdf - 613 KB [613 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Συχνές ερωτήσεις - η διαφθορά στην ΕΕ English

Δελτίο Τύπου — Πρώτη έκθεση της ΕΕ κατά της διαφθοράς

Έκθεση κατά της διαφθοράς - περιλήψεις ανά χώρα English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι