Sti

EU: Gør mere for at forhindre korruption - 06/02/2014

Et sæt eurosedler holdes ved siden af en pengeautomat.

Korruption er stadig et problem i hele Europa, og der skal gøres mere for at forhindre det, siger EU-rapport, der kom på gaden i denne uge.

Korruption - "misbrug af magt for egen vindings skyld", dækker alt fra politisk korruption til bestikkelse af offentligt ansatte eller korrupte forretninger mellem private virksomheder - findes i alle europæiske lande. Det koster økonomien ca. 120 milliarder euro (ca. 900 milliarder kroner) om året, konstaterer EU's rapport om korruption.

Det er også med til at undergrave tilliden til de demokratiske institutioner og svækker de politiske lederes ansvarlighed.

Udbredt bekymring

Tre fjerdedele af europæerne mener, at korruption er udbredt i deres eget land, og over halvdelen mener, at det er almindeligt blandt politiske partier.

En ud af 12 siger, at de har oplevet eller været vidne til korruption i det seneste år, og 4 % siger, at man har bedt dem om eller forventet bestikkelse. Borgerne er mest udsatte for at opleve korruption i forbindelse med sundhedsydelser, private virksomheder og politiet eller toldvæsenet.

Bekæmpelse af korruption

De europæiske lande har i de seneste år gennemført forskellige foranstaltninger til at løse problemet. Der er bl.a. tale om mekanismer til at kontrollere interessekonflikter, etiske regler og større indsigt. Initiativerne varierer meget i EU, og resultaterne har været ujævne, fordi de ikke altid håndhæves konsekvent.

Der skal gøres mere for at forebygge og bekæmpe korruption. Blandt forslagene er at gøre domstolene mere effektive, når de behandler korruptionssager, at sikre beskyttelse af informanter og øget åbenhed om offentlige udgifter – et område, der er særlig udsat for korruption, især på lokalt plan.

EU vil også at starte et program for europæiske lande, ngo'er og andre, som kan dele deres erfaringer. Det vil hjælpe med til at finde frem til de mest effektive politikker og uddanne personale.

Overvågning af korruption

EU's rapport om bekæmpelse af korruption, som blev søsat i 2011, har til formål at hjælpe med at bekæmpe korruption i Europa, at styrke det politiske engagement og finde metoder til, hvordan EU kan hjælpe.

Den vil fortsat overvåge EU-borgernes erfaringer med korruption og indsatsen mod det og offentliggøre resultater hvert andet år.

EU's rapport om korruption pdf - 613 KB [613 KB] български (bg) čeština (cs) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Spørgsmål og svar – korruption i EU English

Pressemeddelelse – EU’s første rapport om bekæmpelse af korruption

Rapport om korruption – landeoversigt English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links