Навигационна пътека

Повече усилия за борба с корупцията - 06/02/2014

Пачка евробанкноти до банкомат.

Корупцията продължава да бъде проблем в цяла Европа и трябва да се направи повече за предотвратяването ѝ, сочи публикуван тази седмица доклад на ЕС.

Корупцията – „злоупотребата с власт за лична облага“, включваща всичко от политическата корупция до подкупването на обществени служители или неправомерните сделки между частни дружества – съществува във всички европейски страни и струва на икономиката около 120 милиарда евро годишно според доклада на ЕС за корупцията.

Корупционните дейности също така подкопават доверието в демократичните институции и нарушават отчетността на политическите лидери.

Широко разпространени опасения

Три четвърти от европейците смятат, че корупцията е широко разпространена в тяхната собствена страна, а над половината вярват, че е често срещана сред политическите партии.

Един на всеки дванадесет души казва, че е бил свидетел на корупция през изминалата година, а един на двадесет и пет – че му е бил поискан подкуп. Най-голяма е вероятността гражданите да се сблъскат с корупция в отношенията си със здравната система, частните компании, полицията или митниците.

Борба с корупцията

През последните години в европейските страни бяха въведени разнообразни мерки за борба с корупцията, като например механизми за предотвратяване на конфликти на интереси, създаване на етични правила и подобряване на прозрачността. Тези мерки се различават значително в различните държави от ЕС и резултатите от тях са неравномерни, тъй като те невинаги се прилагат достатъчно строго.

Трябва да се направи повече за предотвратяването и наказването на корупционни практики. Има предложения за подобряване на ефективността на съдилищата при разглеждането на случаи на корупция, гарантиране на защита на подаващите сигнали и повишаване на прозрачността на решенията за публични разходи — област, която е особено уязвима по отношение на корупцията, предимно на местно равнище.

ЕС възнамерява също да създаде програма за обмен на опит между европейски страни, неправителствени организации и други с цел откриване на най-ефективните политики и предоставяне на обучение.

Контрол на корупцията

Докладът на ЕС за борбата с корупцията, който се публикува от 2011 г., има за цел да подпомага всички усилия за борба с корупцията в Европа, да засилва политическата ангажираност и да открива начини, по които ЕС може да помогне.

Докладът за опита на гражданите на ЕС с корупцията и усилията за справяне с нея се публикува на всеки две години.

Доклад на ЕС за корупцията pdf - 613 KB [613 KB] čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) hrvatski (hr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Често задавани въпроси — корупцията в ЕС English

Съобщение за медиите — Първи доклад на ЕС за борба с корупцията

Доклад за корупцията — резюмета по държави English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки