Navigacijska pot

EU za boljšo zaščito osebnih podatkov - 28/01/2014

Študenti na računalnikih

Evropska komisija je pozvala k posodobitvi pravil o varstvu podatkov iz leta 1995, da bi izboljšali varstvo osebnih podatkov na spletu in pomagali podjetjem.

S prenovo veljavnih pravil bi v EU standardizirali in poenostavili predpise iz leta 1995, ki so jih države doslej izvajale neusklajeno.

Po novem bi imeli državljani lažji dostop do svojih podatkov in pravico do pozabe, kar bi jim omogočilo izbris svojih podatkov, če za njihovo shranjevanje ne bi bilo legitimnega razloga.

Nacionalni organi za varstvo podatkov bi lahko oglobili podjetja, ki kršijo pravila, osebni podatki, ki jih zbirajo organi kazenskega pregona, bi bili bolje zaščiteni.

Zaskrbljenost državljanov

Več kot 90 % Evropejcev je zaskrbljenih, ker mobilne aplikacije brez izrecne privolitve uporabnikov zbirajo njihove podatke. Približno 70 % jih skrbi, kaj bodo z njihovimi podatki storila podjetja. Izboljšanje varstva osebnih podatkov bi pomirilo državljane in povečalo njihovo zaupanje.

Evropska komisija je osnutek predpisa predstavila že januarja 2012, vendar ga morata najprej odobriti Evropski parlament in Evropski svet, kar naj bi se zgodilo še pred koncem letošnjega leta.

EU razpravlja tudi o ukrepih, s katerimi bi povrnili zaupanje v prenos podatkov med EU in ZDA.

Pravica do varstva podatkov

Osebni podatki zajemajo vse od poštnega naslova do zdravstvenih podatkov osebe, pa tudi objave v družabnih omrežjih. Listina o temeljnih pravicah Deutsch (de) English (en) français (fr) vsem državljanom EU zagotavlja pravico do varstva osebnih podatkov.

Koristi za podjetja

S predlogom Komisije bi se zmanjšala upravna obremenitev za podjetja, kar bi jim na leto prihranilo 2,3 milijarde evrov.

Omogočil bi tudi enake pogoje za vsa podjetja, saj bi enaka pravila o varstvu podatkov veljala za vsa podjetja, ki poslujejo v EU, tudi če imajo sedež zunaj EU.

Predlog predvideva tudi izjeme za mala podjetja, da jih pravila ne bi preveč finančno obremenila.

Evropski dan varstva osebnih podatkov – sodelujte v razpravi

Ob evropskem dnevu varstva osebnih podatkov bodo strokovnjaki EU s tega področja v torek, 28. januarja, odgovarjali na vaša vprašanja v klepetu v živo na Twitterju, in sicer od 12h do 13h30 po srednjeevropskem času. V debato se lahko vključite tako, da svojemu vprašanju dodate oznaki #EUdataP in #EUchat.

Sporočilo za medije – Reforma pravil o varstvu podatkov (predlog Evropske komisije)

Pogosta vprašanja – Reforma pravil o varstvu podatkov English

Sporočilo za medije – Poziv EU: treba je obnoviti zaupanje državljanov v prenos podatkov v ZDA

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave