Cale de navigare

UE solicită continuarea reformelor în materie de protecție a datelor - 28/01/2014

Studenți lucrând la calculator

UE dorește modernizarea normelor europene în materie de protecția datelor (adoptate în 1995), astfel încât să consolideze dreptul la protecția vieții private pe internet și să sprijine întreprinderile.

Reformele vizează simplificarea și standardizarea normelor adoptate în 1995, implementate în mod diferit în țările UE, și aplicarea un singur set de norme la nivel european.

Astfel, cetățenii ar avea mai ușor acces la propriile date și „dreptul de a fi uitați”, care le permite să ceară ștergerea datelor personale dacă nu există motive întemeiate pentru păstrarea lor.

Autorităților naționale responsabile cu protecția datelor li s-ar acorda dreptul de a amenda întreprinderile care încalcă normele, iar datele cu caracter personal colectate în scopul aplicării legii ar fi mai bine protejate.

Temerile cetățenilor

9 din 10 europeni se declară preocupați de faptul că aplicațiile mobile le-ar putea colecta datele fără acordul lor. 7 din 10 își manifestă îngrijorarea față de modul în care întreprinderile ar putea utiliza informațiile pe care le divulgă. Consolidarea protecției datelor ar putea contribui, într-o oarecare măsură, la restabilirea încrederii.

Comisia Europeană și-a prezentat propunerea în ianuarie 2012, dar pentru ca aceasta să devină lege, trebuie aprobată de organele legislative ale UE, adică de Parlamentul European și Consiliul UE. Se speră că acest lucru se va realiza până la sfârșitul anului.

UE negociază, de asemenea, măsuri de restabilire a încrederii în fluxurile de date dintre UE și SUA.

Dreptul la protecția datelor

Datele cu caracter personal includ orice fel de date, de la adresa unei persoane la fișa sa medicală sau la postările pe care le-a făcut pe site-urile de socializare. Carta drepturilor fundamentale Deutsch (de) English (en) français (fr) le garantează cetățenilor UE dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

Avantaje pentru întreprinderi

Potrivit estimărilor, propunerile vor reduce costurile administrative pentru întreprinderi cu circa 2,3 miliarde de euro pe an.

De asemenea, ar crea condiții egale de concurență prin aplicarea acelorași norme în materie de protecție a datelor pentru toate întreprinderile care își desfășoară activitatea în UE, chiar dacă își au sediul în afara pieței unice.

Întreprinderile mici vor beneficia de unele scutiri, pentru ca efortul financiar pe care trebuie să-l facă să nu fie prea mare.

Ziua europeană a protecției datelor - participați la dezbatere

Pentru a marca Ziua europeană a protecției datelor, pe 28 ianuarie experții UE vor răspunde în direct la întrebări pe tema protecției datelor, în cadrul unei sesiuni de chat pe Twitter, între orele 12-13.30 (ora Europei Centrale - CET). Pentru a participa la dezbatere, utilizați hashtag-urile #EUdataP și #EUchat.

Comunicat de presă - Reforma în materie de protecție a datelor - propunere UE

Întrebări și răspunsuri - Reformarea normelor UE în materie de protecție a datelor English

Comunicat de presă - Restabilirea încrederii în fluxurile de date transmise între UE și SUA

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile