Kruimelpad

Niet meer talmen met nieuwe privacywetgeving - 28/01/2014

Rijen studenten aan het werk op computers

In het belang van alle internetgebruikers, particulieren en bedrijven, wil de EU dat de Europese wet op de gegevensbescherming uit 1995 nu dringend wordt gemoderniseerd.

Bij de gewenste hervormingen draait het om eenvoudigere gemeenschappelijke regels voor de hele EU. De verordeningen uit 1995 worden namelijk niet overal in de EU even efficiënt toegepast.

Mensen moeten makkelijker toegang krijgen tot hun eigen gegevens en moeten "het recht hebben om te worden vergeten”: als er geen legitieme reden is om persoonlijke gegevens op te slaan, moeten de betrokkenen ze kunnen laten verwijderen.

De nationale gegevensbeschermingsautoriteiten moeten ook boetes kunnen uitdelen aan bedrijven die zich niet aan de regels houden, en persoonsgegevens die politie en justitie verzamelen, moeten beter worden beschermd.

Luisteren naar bezorgde burgers

Maar liefst 9 op de 10 Europeanen zijn bezorgd over mobiele apps die zonder hun toestemming gegevens verzamelen. En 7 op de 10 maken zich zorgen over de manier waarop bedrijven met persoonlijke gegevens omspringen. Een betere bescherming van persoonsgegevens kan helpen om het vertrouwen te herstellen.

Al in januari 2012 heeft de Commissie nieuwe wetgeving voorgesteld, maar die treedt pas in werking als de wetgevende instanties van de EU, het Parlement en de Raad, hun goedkeuring geven. De Commissie hoopt dat zij dit nog voor het einde van het jaar zullen doen.

De EU onderhandelt momenteel ook met de VS over maatregelen om het vertrouwen in de gegevensstromen tussen beide continenten te herstellen.

Alle persoonsgegevens beschermen

Er wordt allerlei informatie opgeslagen: adressen, medische gegevens, berichten op sociale netwerksites, noem maar op. Als EU-burger heeft u recht op bescherming van uw persoonsgegevens op grond van het Handvest van de grondrechten Deutsch (de) English (en) français (fr) .

Voordelen voor bedrijven

De nieuwe wetgeving zou leiden tot een verlaging van de administratieve kosten voor bedrijven, waardoor ze naar schatting 2,3 miljard euro per jaar zouden kunnen besparen.

Bedrijven kunnen ook eerlijker concurreren als de regels overal in de EU even streng zijn, ook voor bedrijven die zelf niet in Europa gevestigd zijn.

Er zouden een paar uitzonderingen worden gemaakt voor kleine bedrijven om hun kosten te verlagen.

Praat mee!

Heeft u vragen over gegevensbescherming? Op de EU-dag van de gegevensbescherming zullen deskundigen van de EU via Twitter rechtstreeks uw vragen beantwoorden op 28 januari 2014 van 12.00 tot 13.30 uur MET. Gebruik de hashtags #EUdataP en #EUchat.

Persbericht: Hervorming wetgeving gegevensbescherming (EU-voorstel)

Veelgestelde vragen: Hervorming gegevensbescherming English

Persbericht: EU-VS herstellen vertrouwen in gegevensstromen

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links