Navigacijski put

EU potiče na pomak u pogledu reformi zaštite podataka - 28/01/2014

Redovi studenata za računalima

EU poziva na pomak u pogledu reformi za modernizaciju europskih pravila zaštite podataka iz 1995. kojima bi se poboljšala prava na privatnost na internetu i pomoglo poduzetnicima.

Reforme bi uključivale primjenu jedinstvenog skupa pravila u cijelom EU-u kako bi se pojednostavnili i standardizirali propisi iz 1995. koji su različito provedeni unutar bloka.

Korisnicima bi se pružio lakši pristup vlastitim podacima i pravo na „nestanak”, odnosno brisanje podataka ako ne postoje zakonski razlozi za njihovo zadržavanje.

Nacionalna tijela nadležna za zaštitu podataka ovlastila bi se za sankcioniranje poduzeća koja krše pravila, a osobni podaci prikupljeni u svrhu provedbe zakona bili bi bolje zaštićeni.

Uklanjanje zabrinutosti

Devet od deset Europljana tvrdi da ih zabrinjava prikupljanje njihovih podataka bez suglasnosti s pomoću mobilnih aplikacija. Sedam od deset Europljana zabrinjava kako bi poduzeća mogla upotrijebiti podatke koje im otkriju. Jačanje zaštite podataka moglo bi pridonijeti obnovi njihova povjerenja.

Europska komisija izradila je nacrt zakonodavstva u siječnju 2012., ali da bi zakonodavstvo bilo doneseno, moraju ga zajedno odobriti zakonodavna tijela EU-a, Parlament i Vijeće EU-a, što bi se moglo ostvariti do kraja godine.

EU pregovara o mjerama obnove povjerenja u prijenose podataka između EU-a i SAD-a.

Pravo na zaštitu podataka

Osobni podaci uključuju sve od privatne adrese do privatnih medicinskih podataka ili objava na stranicama društvenih mreža. Građani EU-a imaju pravo na zaštitu osobnih podataka u okviru Povelje o temeljnim pravima Deutsch (de) English (en) français (fr) .

Prednosti za poduzeća

Prijedlozima bi se smanjili administrativni troškovi poduzeća, pri čemu bi se uštedjelo oko 2,3 milijarde eura godišnje.

Osigurali bi se i jednaki uvjeti primjenom istih pravila za zaštitu podataka na sve poduzetnike koji posluju u EU-u, čak i ako imaju sjedište izvan jedinstvenog tržišta.

Postojat će određena izuzeća za mala poduzeća kako bi se smanjilo njihovo financijsko opterećenje.

Europski dan zaštite podataka – sudjelujte u raspravi

Radi obilježavanja Europskog dana zaštite podataka 28. siječnja, stručnjaci iz EU-a odgovarat će na pitanja o zaštiti podataka tijekom razgovora uživo na Twitteru 28. siječnja od 12:00 do 13:30 prema srednjoeuropskom vremenu. Možete sudjelovati s pomoću oznake #EUdataP i #EUchat.

Priopćenje za tisak – Reforma zaštite podataka – Prijedlog EU-a българскиčeštinadanskDeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodaMaltiNederlandspolskiportuguêslietuvių kalbamagyarromânăslovenčinaslovenščinasuomisvenska

Često postavljana pitanja – Reforma zaštite podataka English

Priopćenje za tisak – EU i SAD: obnova povjerenja u prijenos podataka

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice