Sti

EU skubber på for databeskyttelsesreform - 28/01/2014

Studerende foran deres computere

EU vil sætte turbo på arbejdet med at modernisere de europæiske databeskyttelsesregler fra 1995. Formålet er at styrke privatlivets fred på internettet og hjælpe virksomhederne.

Reformen skal sikre et fælles regelsæt i hele EU for at forenkle og standardisere reglerne fra 1995, som er blevet gennemført forskelligt i EU-landene.

Meningen er, at borgerne skal have lettere adgang til deres egne oplysninger og have "ret til at blive glemt". Dvs. at de kan få deres oplysninger slettet, hvis der ikke er legitime årsager til at bevare dem.

De nationale databeskyttelsesmyndigheder vil også få beføjelse til at uddele bøder til virksomheder, der bryder reglerne, og personoplysninger, der indsamles med henblik på retshåndhævelse, vil blive bedre beskyttet.

Mange er bekymrede

Ni ud af ti borgere i EU er bekymrede for, at mobilapps indsamler deres personoplysninger uden deres samtykke. Syv ud af ti er bekymrede over, hvordan virksomhederne kan anvende deres oplysninger. En bedre databeskyttelse kan være med til at genoprette noget af denne tillid.

I januar 2012 fremlagde EU-Kommissionen et lovforslag, men det skal godkendes af EU’s fælles lovgivende organer, Parlamentet og Rådet, for at blive til lovgivning. Forhåbentlig vil det ske inden årets udgang.

EU arbejder også på at genskabe tilliden til dataudvekslingen mellem EU og USA.

Ret til databeskyttelse

Personoplysninger er alt lige fra din adresse til dine helbredsoplysninger eller opslag på sociale medier. Din ret til beskyttelse af dine personoplysninger er sikret i chartret om grundlæggende rettigheder Deutsch (de) English (en) français (fr) .

Fordele for erhvervslivet

Forslaget forventes at nedbringe administrationsomkostningerne for virksomhederne med, hvad der svarer til 2,3 milliarder euro om året.

Det vil også skabe lige konkurrencevilkår, fordi alle virksomheder, der opererer i EU, vil blive omfattet af de samme regler for databeskyttelse, også selv om de er baseret uden for det indre marked.

Der vil være visse undtagelser for små virksomheder for at reducere den økonomiske byrde.

EU’s databeskyttelsesdag – deltag i debatten

For at markere EU's databeskyttelsesdag den 28. januar vil eksperter fra EU besvare spørgsmål om databeskyttelse i en livechat på Twitter fra kl. 12.00 til kl. 13.30. Du kan deltage med hashtaggene #EUdataP og #EUchat.

Pressemeddelelse – EU's forslag til databeskyttelsesreform

Spørgsmål og svar om EU's databeskyttelsesreform English

Pressemeddelelse – EU opfordrer USA til at genopbygge tilliden til dataudvekslingen

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links