Sökväg

EU vill se krafttag mot extremismen - 16/01/2014

Cecilia Malmström, kommissionär för inrikes frågor © EU

I en ny tiopunktsplan uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att göra mer för att ta itu med radikaliseringen.

I planen efterlyser EU förebyggande och samordnade insatser för att förhindra att potentiella terrorister radikaliseras och stävja det växande hotet från politisk extremism i Europa.

Stöd till avhoppare

Ett av de viktigaste förslagen gäller fler insatser för att hindra människor från att alls bli indragna i extremistiska kretsar. Det handlar också om att få aktiva att vända sådana ideologier ryggen. Därför vill kommissionen att EU-länderna tar fram program som hjälper extremister att lämna de radikala miljöerna och ta avstånd från våld.

Enligt planen ska det också inrättas ett kunskapscentrum för att utbyta information, forskningsrön och bra exempel på hur man kan motverka politisk extremism. En annat förslag gäller diskussionsforum på internet och sociala medier för att motverka spridningen av propaganda och rekrytering via nätet.

Insatser mot radikalisering utanför EU

De föreslagna insatserna ska inte bara förebygga extremism inom EU:s gränser utan också avskräcka EU-invånare från att resa utomlands för att begå terroristhandlingar, åka till träningsläger för terrorister eller delta aktivt i krig och konflikter. De blir ofta än mer övertygade av sådana erfarenheter och återvänder till EU som ett större internt säkerhetshot.

Kommissionen kommer att anslå pengar till utbildning av folk som arbetar ute på fältet, till exempel poliser och personal inom kriminalvård och socialtjänst. De ska lära sig att identifiera och hjälpa de personer som riskerar att dras in i extremistkretsar.

De tio rekommendationerna är frukten av två års arbete i det nätverk för kunskapsspridning om radikalisering som kommissionen startade 2011. I nätverket ingår cirka 700 experter och personer som jobbar med de här frågorna i hela EU.

Kommissionen har anslagit 20 miljoner euro till att genomföra rekommendationerna under de kommande fyra åren.

Pressmeddelande: Att skärpa EU:s insatser mot radikalisering och våldsam extremismбългарскиčeštinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaishrvatskiitalianolatviešu valodaMaltiNederlandspolskiportuguêslietuvių kalbamagyarromânăslovenčinaslovenščinasuomi

Nätverket för kunskapsspridning om radikalisering English (en)

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar