Navigacijska pot

EU želi zaustaviti širjenje ekstremizma - 16/01/2014

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström © EU

Akcijski načrt Evropske komisije v 10 točkah poziva države EU, naj se odločneje zoperstavijo nasilnemu ekstremizmu.

Načrt poziva države, naj sprejmejo učinkovitejše preventivne in usklajene ukrepe proti radikalizaciji morebitnih teroristov in vedno večji grožnji nasilnega političnega ekstremizma v Evropi.

Podpora izstopnim strategijam

Med glavnimi predlogi so ukrepi, s katerimi bi ljudem preprečili, da se sploh vključijo v ekstremistične dejavnosti oziroma jih prepričali, da opustijo take radikalne ideologije. Za dosego tega cilja Komisija želi, da države EU pripravijo programe, s katerimi bi spodbudili ekstremiste, da se odrečejo radikalnim ideologijam in opustijo nasilje.

Načrt tudi poziva k ustanovitvi vseevropskega vozlišča znanja, kjer bi izmenjavali informacije, izsledke raziskav in najboljše prakse za odpravljanje političnega ekstremizma. Za preprečevanje širjenja propagandnega gradiva in spletnih metod novačenja priporoča tudi uporabo internetnih forumov in družbenih omrežij.

Boj proti radikalizmu zunaj evropskih meja

Predlagani ukrepi niso namenjeni samo preprečevanju ekstremističnega nasilja v Evropi, ampak tudi preprečevanju, da bi evropski rezidenti potovali v tujino, kjer bi izvajali teroristična dejanja, se udeleževali taborov za usposabljanje teroristov ali bojev na konfliktnih območjih. Taki ljudje namreč pogosto postanejo še bolj skrajni in ko se vrnejo v Evropo, predstavljajo še večjo grožnjo za notranjo varnost.

Komisija bo dodelila sredstva za usposabljanje delavcev na terenu, kot so organi pregona in zaporniško osebje ter socialni delavci, da bi lažje prepoznali in pomagali ljudem, ki so v nevarnosti, da prevzamejo ekstremistična stališča.

Na podlagi dveletnega dela je mreža za ozaveščanje o radikalizaciji (RAN), ki jo je leta 2011 ustanovila Komisija in v kateri sodeluje 700 strokovnjakov in delavcev na terenu iz vse Evrope, pripravila 10 priporočil.

Za izvajanje teh priporočil v naslednjih 4 letih je Komisija namenila 20 milijonov evrov.

Sporočilo za medije: Krepitev odziva EU na radikalizacijo in nasilni ekstremizem

Mreža za ozaveščanje o radikalizaciji (RAN) English (en)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave