Cale de navigare

Comisarul pentru justiție, Cecilia Malmström © UE

Comisia Europeană a publicat un plan de acțiune în 10 puncte, prin care invită statele membre să depună mai multe eforturi pentru a înlătura amenințarea pe care o reprezintă extremismul violent.

El face apel la acțiuni preventive mai eficiente și coordonate, care să permită combaterea radicalizării potențialilor teroriști și înlăturarea amenințării tot mai mari a extinderii extremismului politic violent peste tot în Europa.

Programe de susținere a dezangajării și a deradicalizării

Comisia subliniază necesitatea de a lua mai multe măsuri pentru a împiedica persoanele cu ideologii radicale să se implice în activități extremiste sau pentru a le convinge să renunțe la aceste ideologii. Astfel, statele membre sunt invitate să introducă programe care să ajute membrii grupărilor extremiste să renunțe la violență și la mediul care o promovează.

Măsurile propuse includ și crearea unui centru european de cunoaștere pentru a facilita schimbul de informații, de rezultate ale studiilor și de bune practici în domeniul combaterii extremismului politic. O altă propunere prevede utilizarea forumurilor de discuții on-line și a platformelor sociale pentru a lupta împotriva propagandei teroriste și a tehnicilor de recrutare on-line.

Combaterea radicalismului în afara frontierelor Europei

Măsurile propuse urmăresc nu numai să prevină violența extremistă în Europa, ci și să-i descurajeze pe europenii care călătoresc în străinătate să comită acte de terorism, să participe la tabere de antrenament și să lupte în zonele de conflict. Deseori, după asemenea experiențe, aceștia se radicalizează, iar la întoarcere pot deveni o amenințare pentru securitatea internă a Europei.

Comisia va aloca fonduri pentru formarea profesioniștilor din prima linie (polițiști, gardieni de închisoare, asistenți sociali etc.), astfel încât aceștia să îi poată recunoaște și ajuta pe cei susceptibili să îmbrățișeze ideologii extremiste.

Cele zece recomandări formulate sunt rezultatul a doi ani de activitate a Rețelei pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare (RAN). Rețeaua a fost instituită de Comisie în 2011 și reunește 700 de experți și de profesioniști de primă mână din întreaga Europă.

Comisia a alocat 20 milioane EUR pentru a sprijini punerea în aplicare a recomandărilor pe parcursul următorilor 4 ani.

Comunicat de presă: Reacția Uniunii Europene la radicalizare și la extremismul violent

Rețeaua pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare English (en)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile