Kruimelpad

EU wil nieuwe maatregelen tegen oprukkend extremisme - 16/01/2014

Cecilia Malmström, EU-commissaris voor Justitie © EU

De Europese Commissie roept in een actieplan de EU-landen op meer te doen tegen extremistisch geweld.

Het plan dringt aan op een meer preventieve en gecoördineerde aanpak van de radicalisering en het oprukkend gewelddadig extremisme in Europa.

Hulp voor wie er uit wil stappen

Er moet meer worden gedaan om te voorkomen dat mensen zich met extremistische activiteiten bezig gaan houden en om extremisten ervan te overtuigen hun radicale ideologie op te geven. De Commissie wil daarom dat de EU-landen een programma ontwikkelen dat extremisten helpt om uit hun geradicaliseerde en gewelddadige milieu te stappen.

Er moet ook een een EU-breed kenniscentrum voor uitwisseling van informatie, onderzoek en goede werkwijzen op het gebied van politiek extremisme komen. Een ander voorstel is om discussieforums en sociale media te gebruiken om verspreiding van propaganda en rekrutering via internet te voorkomen.

Radicalisme ook buiten Europa bestrijden

De voorgestelde maatregelen moeten niet alleen extremistisch geweld in Europa voorkomen, maar ook mensen uit Europa ontmoedigen om naar het buitenland te reizen om daar aanslagen te plegen, deel te nemen aan terroristische trainingskampen of in conflictgebieden te gaan vechten. Deze mensen raken vaak nog verder geradicaliseerd waardoor zij na terugkeer in Europa een nog groter veiligheidsprobleem vormen.

De Commissie maakt geld vrij om hulpverleners in het veld, zoals politie- en gevangenispersoneel en maatschappelijk werkers, te leren hoe zij mensen die dreigen te radicaliseren, kunnen herkennen en helpen.

De tien aanbevelingen zijn het resultaat van twee jaar werk van het EU-netwerk voor voorlichting over radicalisering, dat in 2011 door de Commissie is opgericht en waarbij 700 deskundigen en professionals uit heel Europa zijn aangesloten.

De Commissie heeft voor de komende vier jaar 20 miljoen euro uitgetrokken voor de tenuitvoerlegging van de aanbevelingen.

Persbericht: Antwoord van de EU op radicalisering en gewelddadig extremisme

Netwerk voor voorlichting over radicalisering English (en)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links