Navigációs útvonal

Az EU felszólítja a tagállamokat, hogy vessenek véget az erőszakos cselekményekben megnyilvánuló szélsőségesség terjedésének - 16/01/2014

Cecilia Malmström, az EU belügyi biztosa © EU

Tízpontos cselekvési tervében az Európai Bizottság felszólítja az uniós országokat, hogy csökkentsék az erőszakos cselekményekbe torkolló radikalizmus terjedésének veszélyét.

A terv a megelőzés és az összehangolás elmélyítését irányozza elő annak érdekében, hogy jobban elejét lehessen venni a terrorizmushoz vezető radikalizálódásnak, és hatékonyabban fel lehessen lépni az erőszakot hirdető politikai szélsőségesség Európa-szerte egyre fokozódó fenyegetésével szemben.

Kilépési stratégiák

A hangsúly a megelőzésen van: elsősorban meg kell akadályozni, hogy az emberek szélsőséges cselekményekben vegyenek részt, illetve meg kell győzni őket arról, hogy fordítsanak hátat a radikális ideológiáknak. Ezt szem előtt tartva a Bizottság olyan programok kidolgozását várja az uniós országoktól, amelyek arra ösztönzik, illetve késztetik az érintett személyeket, hogy hagyjanak fel az erőszakkal és a szélsőséges cselekményekkel.

A javasolt intézkedések között szerepel egy erőszakos szélsőségekkel foglalkozó európai tudásközpont létrehozása is. Ez a tudásközpont a politikai szélsőségekkel kapcsolatos információk és kutatási eredmények, valamint a szélsőségekkel szembeni fellépés bevált módszereinek és eszközeinek az átadását és átvételét segítő platformként működik majd az elképzelések értelmében. A Bizottság a már létező internetes vitafórumokat és a közösségi médiát is a terrorista propaganda terjedésével és az online toborzási módszerek térnyerésével szembeni fellépés szolgálatába állítaná.

A radikalizmus elleni fellépés Európa határain kívül

A javasolt intézkedések nemcsak az Európán belüli szélsőséges erőszak felszámolását és megelőzését célozzák. Remélhetőleg azt is elősegítik majd, hogy kevesebb európai utazzon külföldre, hogy ott terroristakiképzésben részesüljön, terrorista cselekményeket kövessen el, és konfliktusövezetekben harcoljon. A kiképzés, illetve a harci cselekmények során ezek az emberek gyakran tovább radikalizálódnak, és amikor visszatérnek Európába, fokozott belső biztonsági kockázatot jelentenek.

A Bizottság jelentős pénzforrásokat fog elkülöníteni arra a célra, hogy a radikalizálódás elleni fellépés szempontjából kulcsfontosságú szereplők – például a bűnüldöző szervek munkatársai, a büntetésvégrehajtási intézetekben dolgozó szakemberek és a szociális munkások – képzésben részesüljenek azzal kapcsolatban, hogyan tudják beazonosítani és segíteni azokat a személyeket, akik vélhetően fogékonyabbak a szélsőséges nézetek befogadására.

A tervben foglalt tíz ajánlás a Bizottság által 2011-ben létrehozott, radikalizálódást figyelő uniós információs központ (RAN) kétévi munkájának eredménye. A központ munkájában több mint 700 európai szakértő és gyakorlati szakember vesz részt.

A Bizottság 20 millió eurót szán a következő négy évben arra, hogy segítse a a tervben foglalt ajánlások megvalósítását.

Sajtóközlemény: A radikalizálódásra és erőszakos szélsőségekre adott uniós válasz megerősítése

A radikalizálódást figyelő uniós információs központ (RAN) English (en)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek