Navigacijski put

EU poziva na djelovanje kako bi se spriječilo širenje ekstremizma - 16/01/2014

Povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström © EU

Planom djelovanja u 10 točaka koji je objavila Europska komisija države članice pozvane su da intenziviraju napore u suzbijanju prijetnje nasilnog ekstremizma.

Planom djelovanja poziva se na snažnije preventivno i usklađeno djelovanje kako bi se suzbijala radikalizacija potencijalnih terorista i rastuća prijetnja nasilnog političkog ekstremizma diljem Europe.

Prateće izlazne strategije

Jedan od glavnih prijedloga je pojačanje djelovanja kako bi se u prvome redu spriječilo uključivanje osoba u aktivnosti povezane s terorizmom ili kako bi ih se uvjerilo da odustanu od takvih radikalnih ideologija. Kako bi postigla taj cilj, Komisija želi da države članice EU-a razviju programe kojima se ekstremiste potiče da napuste radikalizirana okruženja i odustanu od nasilja.

Planom se poziva i na stvaranje centra znanja na razini EU-a radi razmjene informacija, istraživanja i najbolje prakse u suzbijanju političkog ekstremizma. Drugi se prijedlog odnosi na korištenje internetskih foruma za rasprave i društvenih medija radi suzbijanja širenja propagande i tehnika novačenja pomoću interneta.

Suzbijanje radikalizma izvan europskih granica

Cilj predloženih mjera nije samo spriječiti ekstremističko nasilje u Europi, već i odvratiti europske rezidente koji putuju u inozemstvo od počinjenja terorističkih djela, odlaženja u kampove za obuku terorista ili borbe u zonama sukoba. Na taj se način te osobe još više radikaliziraju i kada se vrate u Europu predstavljaju povećanu prijetnju unutarnjoj sigurnosti.

Komisija će dodijeliti sredstva za osposobljavanje radnika na terenu, primjerice službenika odgovornih za provedbu zakona, zatvorskih službenika te socijalnih radnika, kako bi prepoznali osobe koje bi mogle prihvatiti ekstremistička stajališta i pomogli im.

Deset preporuka rezultat su dvogodišnjeg rada Mreže za osvješćivanje o radikalizaciji (RAN), koju je Komisija osnovala u 2011. i u kojoj je okupljeno 700 stručnjaka i radnika na terenu iz svih krajeva Europe.

Za provedbu tih preporuka u u sljedeće četiri godine Komisija je namijenila 20 milijuna eura.

Priopćenje za tisak: Odgovor EU-a na radikalizaciju i nasilni ekstremizam

Mreža za osvješćivanje o radikalizaciji English (en)

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice