Navigointipolku

EU haluaa ääriliikkeet kuriin - 16/01/2014

Sisäasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström © EU

Komission uudessa toimintaohjelmassa kehotetaan EU-maita tehostamaan toimiaan ääriliikkeiden väkivaltaa vastaan.

Komission kuluneella viikolla julkaiseman toimintaohjelman avulla pyritään torjumaan potentiaalisten terroristien radikalisoitumista ja poliittisten ääriliikkeiden kasvavaa väkivaltaa ennaltaehkäisyn ja koordinoinnin avulla.

Irtautumisstrategialla tuloksia

Yksi ohjelman keskeisistä ehdotuksista tähtää radikalisoitumisen ehkäisemiseen jo ennalta. Tavoitteena on myös rohkaista ihmisiä irtautumaan radikaaleista ideologioista. Jotta tässä onnistuttaisiin, komissio haluaa EU-maiden kehittävän toimia, joilla kannustetaan ääriliikkeisiin liittyneitä hylkäämään radikalisoituneet organisaatiot ja luopumaan väkivallasta.

Tarkoituksena on myös perustaa koko EU:n kattava osaamiskeskus, joka toimisi poliittista ääriliikehdintää koskevan tiedon välittäjänä ja tutkimuksen viitoittajana. Yksi ehdotuksista koskee internetin keskustelupalstojen ja sosiaalisen median käyttöä verkossa tapahtuvan propaganda- ja värväystoiminnan torjunnassa.

Radikalismin torjunta Euroopan ulkopuolella

Ehdotetut toimet eivät rajoitu ääriliikkeiden väkivaltaan pelkästään Euroopassa. Niillä pyritään myös ehkäisemään EU:n asukkaiden osallistumista terroritoimintaan, terroristien koulutusleireille tai taisteluihin konfliktialueilla EU:n ulkopuolella. Kotimaansa jättäneet radikalisoituvat usein entisestään ja voivat Eurooppaan palatessaan muodostaa turvallisuusuhan.

Komissio aikoo myöntää varoja sellaisten henkilöiden koulutukseen, jotka ovat käytännössä tekemisissä ääriliikkeiden kanssa, kuten lainvalvonta- ja vankilaviranomaiset sekä sosiaalityöntekijät.

Toimintaohjelman 10 suositusta ovat tulosta työstä, jota on tehty kahden vuoden ajan komission vuonna 2011 perustamassa radikalisoitumisen torjunnan verkostossa. Verkostoon kuuluu 700 asiantuntijaa ja kenttätyöntekijää kaikkialta Euroopasta.

Komissio on varannut 20 miljoonaa euroa ehdotusten toteuttamisen tueksi seuraavan 4 vuoden kuluessa.

Lehdistötiedote: EU tehostaa toimia radikalisoitumisen ja väkivaltaisten ääriliikkeiden torjumiseksi

Radikalisoitumisen torjunnan verkosto English (en)

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä