Διαδρομή πλοήγησης

Η ΕΕ καλεί σε δράση κατά της ανόδου του εξτρεμισμού - 16/01/2014

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ © EU

Το σχέδιο δράσης 10 σημείων που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις χώρες της ΕΕ να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της απειλής των εξτρεμιστικών πράξεων βίας.

Το σχέδιο καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την προληπτική και συντονισμένη δράση τους κατά της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης των εν δυνάμει τρομοκρατών και της αυξανόμενης απειλής του βίαιου πολιτικού εξτρεμισμού σε όλη την Ευρώπη.

Στήριξη στρατηγικών εξόδου

Μια από τις βασικές προτάσεις αφορά την ανάληψη περαιτέρω δράσης για να σταματήσουν οι πολίτες να συμμετέχουν σε εξτρεμιστικές δραστηριότητες ή να πειστούν να εγκαταλείψουν ριζοσπαστικές ιδεολογίες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Επιτροπή καλεί τις χώρες της ΕΕ να καταρτίσουν προγράμματα που ενθαρρύνουν τους εξτρεμιστές να εγκαταλείψουν τον χώρο του ριζοσπαστισμού και να απορρίψουν τη βία.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πυρήνα γνώσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών, ερευνών και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την αντιμετώπιση του πολιτικού εξτρεμισμού. Μια άλλη πρόταση αφορά τη χρήση διαδικτυακών φόρουμ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να σταματήσει η εξάπλωση της προπαγάνδας και των πρακτικών στρατολόγησης μέσω του διαδικτύου.

Καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού εκτός των συνόρων της Ευρώπης

Τα προτεινόμενα μέτρα αποσκοπούν όχι μόνο στην πρόληψη της εξτρεμιστικής βίας στο εσωτερικό της Ευρώπης, αλλά και στην αποτροπή των Ευρωπαίων πολιτών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες, να εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα τρομοκρατών ή να μάχονται σε εμπόλεμες ζώνες. Συχνά, η ριζοσπαστικοποίηση αυτών των ατόμων εντείνεται και, μετά την επιστροφή τους στην Ευρώπη, αποτελούν αυξημένη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια.

Η Επιτροπή θα διαθέσει κονδύλια για την κατάρτιση του προσωπικού που εργάζεται στην πρώτη γραμμή, όπως τα όργανα επιβολής του νόμου ή οι υπάλληλοι σωφρονιστικών ιδρυμάτων και οι κοινωνικοί λειτουργοί, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν και να βοηθούν τα άτομα που κινδυνεύουν να ασπαστούν εξτρεμιστικές ιδέες.

Οι δέκα συστάσεις είναι αποτέλεσμα διετούς εργασίας του Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN), που ιδρύθηκε από την Επιτροπή το 2011, με τη συμμετοχή 700 εμπειρογνωμόνων και εργαζομένων στην πρώτη γραμμή απ΄όλη την Ευρώπη.

Η Επιτροπή έχει εγκρίνει τη διάθεση 20 εκατ. ευρώ για να συμβάλει στην εφαρμογή των συστάσεων κατά την επόμενη τετραετία.

Δελτίο Τύπου: Ενίσχυση της αντίδρασης της ΕΕ στη ριζοσπαστικοποίηση και τον βίαιο εξτρεμισμό

Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN) English (en)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι