Sti

EU opfordrer til indsats for at stoppe udbredelse af ekstremisme - 16/01/2014

Kommissær for retlige anliggender Cecilia Malmström © EU

EU-Kommissionen opfordrer EU-landene til større indsats mod truslen fra voldelig ekstremisme i 10-punkts-handlingsplan.

Planen opfordrer til at styrke den forebyggende og koordinerende indsats for at bekæmpe radikalisering af potentielle terrorister og den voksende trussel fra politisk ekstremisme i hele Europa.

Exitstrategier

Et af de vigtigste forslag er at gøre mere for at forhindre, at folk overhovedet begynder at involvere sig i ekstremistiske aktiviteter, og at få dem til at vende ryggen til de radikale ideologier. Kommissionen ønsker at opnå dette mål ved, at EU-landene udvikler programmer, som opmuntrer ekstremisterne til at forlade de radikaliserede miljøer og opgive volden.

Planen foreslår også, at der oprettes et EU-videncenter, så det bliver muligt at dele oplysninger, forskning og den bedste praksis inden for håndtering af politisk ekstremisme. Et andet forslag opfordrer til, at internettets diskussionsfora og sociale medier bruges til at bekæmpe spredningen af propaganda og internetbaserede rekrutteringsteknikker.

Bekæmpelse af radikalisme uden for Europas grænser.

Formålet med de foreslåede tiltag er ikke blot at forhindre ekstremistisk vold i Europa, men også at forhindre, at personer fra Europa rejser til udlandet og begår terrorhandlinger, besøger terroristtræningslejre eller deltager i kampe i konfliktzoner. Disse personer bliver ofte yderligere radikaliseret i processen og udgør en øget intern sikkerhedstrussel, når de vender tilbage til Europa.

Kommissionen vil afsætte midler til at uddanne aktører som f.eks. politi- og fængselsbetjente og socialarbejdere, der i denne sammenhæng befinder sig i forreste linje, så de bliver i stand til at opdage og hjælpe de mennesker, som er modtagelige for ekstremistiske synspunkter.

De ti henstillinger er resultatet af to års arbejde i netværket til bevidstgørelse om radikalisering (RAN), der blev oprettet af Kommissionen i 2011, og som har deltagelse af 700 eksperter og fagfolk fra hele Europa.

Kommissionen har øremærket 20 mio. euro til at gennemføre henstillingerne de næste 4 år.

Pressemeddelelse: EU skruer op for kampen mod radikalisering og voldelig ekstremisme

Netværket til bevidstgørelse om radikalisering English (en)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links