Навигационна пътека

ЕС призовава за действия срещу разпространението на екстремизма - 16/01/2014

Комисарят по въпросите на правосъдието Сесилия Малмстрьом © ЕС

В план за действие от 10 точки Европейската комисия призовава страните от ЕС да направят повече за справяне със заплахата на екстремисткото насилие.

В него се призовава за по-решителни действия за превенция и координация с цел борба с радикализацията на потенциални терористи и с растящата заплаха от подбуждащия към насилие политически екстремизъм в Европа.

Подкрепа на „стратегии за излизане“

Едно от основните предложения е за полагане на повече усилия за предотвратяване на включването на хора в екстремистки дейности или за убеждаването им да се откажат от подобни радикални идеологии. За постигане на тази цел Комисията иска страните от ЕС да разработят програми, с които да се насърчават екстремистите да напускат радикализираната среда и да изоставят насилието.

В плана също така се призовава за създаване на общоевропейски център на знанието с цел споделяне на информация, изследвания и най-добри практики за справяне с политическия екстремизъм. Друго предложение е интернет форумите за дискусии и социалните медии да се използват за борба с пропагандата и онлайн техниките за вербуване.

Борба с радикализма извън границите на Европа

Предлаганите мерки имат за цел не само предотвратяване на екстремисткото насилие в Европа, но и на участието на пребиваващи в Европа хора в терористични актове, в тренировъчни лагери за терористи или в сражения в конфликтни зони в чужбина. Подобни хора често се радикализират още повече и когато се завърнат в Европа представляват повишена заплаха за вътрешната сигурност.

Комисията ще отдели средства, за да се обучават работещи на първа линия специалисти, като например служители на правоприлагащи органи и затвори и социални работници, да разпознават хората, изложени на риск от попадане под влияние на екстремистки възгледи, и да им помагат.

10-те препоръки са резултат от 2-годишна работа на Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията, създадена от Комисията през 2011 г. В нея участват 700 експерти и работещи на първа линия специалисти от цяла Европа.

Комисията е предвидила 20 млн. евро за подпомагане на изпълнението на препоръките през следващите 4 години.

Съобщение за медиите: Засилване на мерките на ЕС за борба с радикализацията и насилствения екстремизъм

Мрежа за осведоменост по въпросите на радикализацията English (en)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки