Sökväg

Italienskt kustbevakningsfartyg i hamn © EU

EU har lagt fram en radikal plan för att skärpa gränsbevakningen i Medelhavet och förhindra att fler flyktingar mister livet på sin väg till Europa.

Varje år tar sig tusentals migranter över Medelhavet för att nå Europas kuster. I oktober i år drunknade över 360 personer när deras båt kapsejsade utanför den lilla italienska ön Lampedusa.

Det var den senaste och värsta av de många olyckor som drabbat människor som på senare år försökt ta sig från Afrika till EU med båt.

Översyn av asylpolitiken

För att minska risken för en upprepning föreslår kommissionen att man ska kunna söka asyl i EU från utlandet, för att förhindra att migranterna ger sig ut på farliga resor med livet som insats.

Enligt nuvarande EU-regler måste asylsökande, som i många fall flyr från krig eller förföljelse i sina hemländer, vara på europeisk mark innan de ansöker om flyktingstatus.

Frontex, EU:s gränsbevakningsbyrå, ska enligt förslaget patrullera Medelhavet mellan Cypern och Spanien med hjälp av EU-ländernas fartyg. Det skulle kosta omkring 14 miljoner euro per år.

Förutom att förhindra dödsolyckor till sjöss hoppas kommissionen att man ska få fast fler människosmugglare. Den ökade patrulleringen ska bidra till att bekämpa människohandel och organiserad brottslighet.

EU kan också erbjuda administrativ hjälp till de medlemsländer som har svårt att hantera mängden av asylansökningar.

Vidarebosättning för flyktingar

Ett annat förslag är att medlemsländerna ska få 6 000 euro för varje flykting som de hjälper med vidarebosättning. Det skulle uppmuntra EU-länderna att till exempel flyga asylsökande direkt från flyktingläger och konfliktområden.

Kommissionen vill också att EU sluter samarbetsavtal med andra länder, särskilt i Nordafrika, som många migranter åker igenom på sin väg till Europa.

EU:s justitie- och inrikesministrar ska diskutera förslaget i veckan innan det slutligen antas vid EU-toppmötet den 19–20 december.

Pressmeddelande – om EU, migration och Medelhavet DeutschEnglishfrançais

Policydokument – arbetsgruppen för Medelhavet pdf - 155 KB [155 KB] English (en)

Fakta – vad EU gör inom migration och asyl българскиEnglish

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar