Cale de navigare

Prevenirea deceselor în rândul migranților care traversează Mediterana - 05/12/2013

Vas al pazei de coastă italiene în port © UE

UE și-a prezentat planurile destinate să consolideze supravegherea frontierelor sale maritime și să prevină decesele în rândul migranților care traversează Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa

Sute de migranți traversează anual Marea Mediterană, în speranța de a ajunge pe teritoriul Europei. Peste 360 de persoane au murit înecate în octombrie anul acesta, după ce vasul în care se aflau s-a răsturnat în apropierea insulei italiene Lampedusa.

Acesta a fost cel mai recent și mai grav dintre multele accidente cu care s-au confruntat în ultimii ani migranții care au încercat să traverseze apele care separă Africa de Europa.

Revizuirea politicii în materie de azil

Comisia dorește să reducă riscul producerii altor tragedii similare, de aceea a propus ca migranții să poată solicita azil în UE direct din țara în care se află, pentru a-i descuraja astfel să se aventureze în călătorii periculoase în încercarea de a ajunge pe teritoriul Europei.

Politica actuală a UE prevede că solicitanții de azil - în cea mai mare parte persoane care fug de persecuțiile și de războaiele din propriile țări - trebuie să se afle pe teritoriul Europei în momentul în care solicită statutul de refugiat.

În baza propunerii Comisiei, agenția pentru cooperare la frontiere, Frontex, ar urma să folosească vase aparținând unor state membre ale UE pentru a patrula pe mările dintre Cipru și Spania. Costurile operațiunii: circa 14 milioane de euro pe an.

Pe lângă faptul că va preveni pierderea de vieți omenești, Comisia speră că planul său va contribui și la aducerea în fața justiției a cât mai multor traficanți de persoane. Supravegherea mai vigilentă a mărilor va juca astfel un rol important în combaterea traficului de persoane și a crimei organizate.

Comisia a propus, de asemenea, ca țările care întâmpină probleme în gestionarea numărului mare de cereri de azil să beneficieze de ajutor administrativ.

Reinstalarea refugiaților

Potrivit unei alte propuneri, țările membre ar urma să primească 6 000 de euro pentru fiecare refugiat pe care îl reinstalează. Ele ar fi astfel încurajate să îi preia pe refugiați direct din tabere sau din zonele de conflict.

Comisia a făcut apel și la încheierea de acorduri cu țările terțe în vederea gestionării în comun a migrației, în special cu țări din nordul Africii pe care mulți migranți le tranzitează în drumul lor către Europa.

Miniștrii europeni ai justiției și afacerilor interne vor dezbate noua inițiativă săptămâna aceasta, iar decizia finală se va lua în cadrul summitului din 19-20 decembrie.

Comunicat de presă - Acțiune UE pentru prevenirea pierderii de vieți omenești în Marea Mediterană DeutschEnglishfrançais

Raport - Grupul de lucru pentru Marea Mediterană pdf - 155 KB [155 KB] English (en)

Fișă informativă - Acțiunea UE în materie de migrare și azil българскиEnglish

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile