Kruimelpad

Actieplan moet migranten voor verdrinkingsdood behoeden - 05/12/2013

Afgemeerde patrouilleboot van de Italiaanse kustwacht © EU

De EU wil meer gaan patrouilleren op de Middellandse Zee om te voorkomen dat migranten die de oversteek naar Europa wagen, hun leven laten op zee.

Elk jaar steken duizenden migranten de Middellandse Zee over naar Europa in de hoop veilig de overkant te bereiken. Maar in oktober van dit jaar ging het helemaal mis, toen er meer dan 360 verdronken nadat hun boot vlakbij Lampedusa gekapseisd was.

Dit recente ongeval met migranten uit Afrika was het zwaarste in jaren.

Herziene asielprocedure

Om de kans op herhaling kleiner te maken, wil de Commissie het mogelijk maken om vanuit het buitenland een asielaanvraag voor de EU in te dienen. Dat moet asielzoekers ontmoedigen om de vaak gevaarlijke reis naar Europa te ondernemen.

Volgens het huidige EU-asielbeleid kunnen mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of vervolging in eigen land, pas op Europese bodem de vluchtelingenstatus aanvragen.

Verder gaat Frontex, het grensagentschap van de EU met schepen van de EU-landen op zee patrouilleren tussen Cyprus en Spanje. Dat gaat 14 miljoen euro per jaar kosten.

De Commissie hoopt dat daardoor niet alleen minder vluchtelingen omkomen, maar dat ook meer mensensmokkelaars worden opgepakt. Meer patrouilleren ontmoedigt mensensmokkel en georganiseerde misdaad.

De bedoeling is ook dat landen die met hoge aantallen asielaanvragen worstelen, administratieve hulp krijgen.

Hervestiging

Een ander voorstel is om de EU-landen 6.000 euro steun te geven voor elke opgevangen vluchteling. Dat zou hen stimuleren om vluchtelingen bijvoorbeeld per vliegtuig rechtstreeks van vluchtelingenkampen of conflicthaarden over te vliegen.

De Commissie dringt er ook op aan om akkoorden te sluiten met doorreislanden buiten de EU, vooral in Noord-Afrika, om de asielstroom samen in goede banen te leiden.

De ministers van justitie en van binnenlandse zaken van de EU zullen het nieuwe initiatief deze week nog bespreken. Pas op de EU-top van 19 en 20 december wordt er een definitief besluit genomen.

Persbericht – EU-actie op het gebied van migratie in het Middellandse Zeegebied DeutschEnglishfrançais

Beleidsnota – Taskforce voor de Middellandse Zee pdf - 155 KB [155 KB] English (en)

Factsheet – EU-actie ten aanzien van migratie en asiel българскиEnglish

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links