Navigációs útvonal

Uniós cselekvési terv az Európába tengeri úton bejutni próbáló bevándorlók életének megmentéséért - 05/12/2013

Kikötői kép: az olasz parti őrség járőrhajója © EU

Az Európai Unió cselekvési tervet dolgozott ki, melyben határozott fellépést irányoz elő a parti őrség tevékenységének megerősítése céljából az EU tengeri határai mentén. Célja, hogy megelőzze a Földközi-tenger átkelésével Európába igyekvő bevándorlók halálával végződő tragédiákat.

Minden évben sok százan indulnak neki a Földközi-tengernek, hogy megkíséreljék hajóval elérni az európai partokat, és bejussanak az Európai Unió területére. Idén októberben több mint 360 bevándorló veszett a tengerbe, amikor hajójuk felborult az Afrikából útnak induló hajók célpontjául szolgáló kis dél-olaszországi sziget, Lampedusa partjainál.

Ez volt a legújabb és legsúlyosabb azoknak a hajóbaleseteknek a sorában, amelyekben sok bevándorló szenvedett hajótörést, sérült meg, illetve fulladt vízbe az afrikai és az európai kontinens közötti átkelés során.

A menedékkérelem radikális reformja

A tengeri tragédiák kockázatának minimalizálása érdekében a Bizottság azt javasolja, hogy a migránsok az EU területén kívül is menedékkérelmet nyújthassanak be az Európai Unióhoz. A javaslat célja, hogy minél kevesebben induljanak neki a veszélyekkel teli útnak.

A jelenleg hatályos uniós jogszabályok értelmében a menedékkérőknek – akik közül sokan háború vagy üldöztetés miatt kényszerülnek hátrahagyni hazájukat – csak az Európai Unió területén van joguk menekültstátuszt kérelmezni.

A Bizottság azt indítványozza, hogy a Frontex, az EU határügynöksége az uniós tagországok hajóit igénybe véve járőrözzön a Ciprus és Spanyolország közötti tengerszakaszon. Ennek költsége éves szinten várhatóan 14 millió eurót tesz majd ki.

Remények szerint az intézkedés nemcsak számos emberélet megmentését, de több embercsempész letartóztatását is elő fogja segíteni, a tengeri járőrtevékenység megerősítése így az embercsempészet, általánosabban pedig a szervezett bűnözés visszaszorítását is előmozdíthatja.

A Bizottság a fentieken túlmenően azt is szorgalmazza, hogy azok az országok, melyek csak nagy nehézségek árán tudják kezelni a hozzájuk nagy számban beérkező menedékkérelmeket, adminisztratív segítséget kapjanak a beadványok feldolgozásához.

A menekültek áttelepítése

A Bizottság által kidolgozott csomag további elemét képezi az a javaslat, miszerint az uniós tagországok kapjanak 6000 eurót minden egyes, területükre áttelepített menekült után. Ez arra ösztönözné az EU tagállamait, hogy közvetlenül a menekülttáborokból, illetve a konfliktusövezetekből telepítsenek át menekülteket– például légi járművekkel – a saját területükre.

A Bizottság azt is kezdeményezi, hogy a migráció közös erővel történő kezelése céljából együttműködési megállapodások szülessenek nem uniós országokkal, különösen az észak-afrikai tranzitországokkal.

Az uniós igazságügy- és belügyminiszterek a tervek szerint ezen a héten fogják megvitatni a Bizottság javaslatait, melyekről az EU állam- és kormányfői hoznak majd végleges döntést december 19–20-i csúcstalálkozójukon.

Sajtóközlemény – A földközi-tengeri migráció kezelését célzó konkrét uniós intézkedések DeutschEnglishfrançais

Közlemény – A földközi-tengeri munkacsoport tevékenysége pdf - 155 KB [155 KB] English (en)

Feljegyzés – Uniós intézkedések a migráció és a menekültügy terén българскиEnglish

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek