Navigointipolku

Italian rannikkovartioston alus satamassa © EU

Komissio ehdottaa uusia toimia, joilla tehostetaan EU:n merirajojen valvontaa. Tarkoituksena on estää Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten kuolemaan johtavien tragedioiden toistuminen Välimerellä.

Joka vuosi Eurooppaan pyrkii Välimeren ylitse tuhansia laittomia siirtolaisia. Yli 360 ihmistä kuoli lokakuussa 2013, kun maahanpyrkijöitä kuljettanut alus kaatui lähellä Italialle kuuluvaa Lampedusan saarta.

Lampedusan onnettomuus on tähän asti pahin katastrofeista, joita on viime vuosina koettu jo useita. Sadat siirtolaiset ovat kohdanneet kuoleman yrittäessään ylittää Välimeren matkalla Afrikasta Eurooppaan.

Turvapaikkauudistus

Komissio haluaa estää uudet ihmishenkien menetykset ja ehdottaa nyt, että siirtolaiset voisivat päästä turvapaikkamenettelyyn EU:n ulkopuolelta eli ilman vaarallista matkantekoa Eurooppaan.

EU:n nykyisen siirtolaispolitiikan mukaan turvapaikanhakijoiden, joista monet pakenevat sotaa tai vainoa kotimaassaan, on haettava turvapaikkaa EU:n alueella.

Lisäksi komissio ehdottaa, että EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex koordinoisi jäsenmaiden aluksilla hoidettavaa merialueen valvontaa Kyprokselta Espanjaan. Valvonnan toteuttamiseen tarvittaisiin noin 14 miljoonan euron vuotuista lisärahoitusta.

Komissio toivoo, että uusi rajavalvontastrategia paitsi auttaa välttymään ihmishenkien menetyksiltä myös lisää ihmissalakuljettajien pidätyksiä. Tehostettu partiointi auttaisi myös ihmiskaupan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

Komissio esittää myös hallinnollisen avun tarjoamista turvapaikanhakijoiden tulvasta kärsiville jäsenmaille.

Pakolaisten uudelleensijoittaminen

Komissio ehdottaa myös, että jäsenmaille tarjottaisiin 6 000 euroa jokaista uudelleensijoitettua pakolaista kohden. Tarkoituksena on kannustaa EU-maita pakolaisten uudelleensijoittamiseen ja heidän siirtämiseensä esimerkiksi ilmakuljetusten avulla suoraan pakolaisleireiltä tai konfliktialueilta vastaanottajamaihin.

Komissio haluaa myös tehdä sopimuksia, joilla siirtolaisvirtoja voitaisiin hallita yhdessä erityisesti Pohjois-Afrikan maiden kanssa. Nämä maat toimivat usein kauttakulkumaina siirtolaisten pyrkiessä Eurooppaan.

EU:n oikeus- ja sisäasioista vastaavat ministerit keskustelevat komission ehdotuksista 5.-6. joulukuuta. EU-maiden johtajien on määrä tehdä asiaa koskevia päätöksiä 19.-20. joulukuuta kokoontuvassa Eurooppa-neuvostossa.

Kuolemantapausten estäminen ja siirtolaisvirtojen hallinta Välimerellä – lehdistötiedote DeutschEnglishfrançais

Välimeren erityistyöryhmän työskentelyä koskeva tiedonanto pdf - 155 KB [155 KB] English (en)

EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkatoimet българскиEnglish

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä