Навигационна пътека

План за действие на ЕС за предотвратяване на смъртни случаи с мигранти в морето - 05/12/2013

Кораб на италианската брегова охрана в пристанище © ЕС

ЕС оповести радикален план за засилване на патрулите по морските граници на Съюза с цел предотвратяване на смъртните случаи с мигранти, които се опитват да стигнат до Европа през Средиземно море.

Всяка година стотици мигранти прекосяват Средиземно море, за да достигнат бреговете на Европа. През октомври тази година над 360 души се удавиха, след като корабът, в който пътуваха, потъна близо до малкия италиански остров Лампедуза.

Това е последният и най-смъртоносният от поредица нещастни случаи с хора, опитващи да емигрират в ЕС, като прекосят водите между Африка и Европа.

Преразглеждане на убежището

Комисията предложи да се даде възможност на мигрантите да кандидатстват за убежище в ЕС от чужбина, за да не предприемат те подобни рисковани пътувания и за да не се повтарят повече подобни трагедии.

Според действащата в момента политика на ЕС за хората, търсещи убежище, много от които бягат от война или преследване в родните си страни, те трябва да са на европейска територия, преди да кандидатстват за статус на бежанци.

В предложението се предвижда Frontex – агенцията на ЕС за управление на външните граници – да използва плавателните съдове на страните от ЕС като патрули във водите между Кипър и Испания. Това ще струва около 14 милиона евро годишно.

Комисията се надява не само да предотврати смъртните случаи в морето, но и да арестува повече трафиканти на хора. Засилените патрули ще помогнат също в борбата с организираната престъпност.

Изпълнителният орган на ЕС предложи също да се предостави административна помощ на страните членки, на които се налага да обработват голям брой кандидатури за убежище.

Презаселване на бежанци

Предлага се също държавите от ЕС да получават 6000 евро за всеки бежанец, който презаселят. Това ще поощри страните например да превозват бежанци по въздуха направо от бежански лагери или конфликтни зони.

Комисията призова за постигане на споразумения за съвместно управление на миграцията с държави извън Съюза и по-конкретно с държавите в Северна Африка, през които минават много от мигрантите, опитващи се да достигнат Европа.

Министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС трябва да обсъдят новата инициатива тази седмица, преди да вземат окончателно решение на срещата на върха на 19 и 20 декември.

Съобщение за медиите – Действия на ЕС във връзка със средиземноморската миграция DeutschEnglishfrançais

Политически документ – Работна група за Средиземноморието pdf - 155 KB [155 KB] English (en)

Информационен лист – Действия на ЕС във връзка с миграцията и убежището

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки