Navigációs útvonal

Az EU erőteljesebben fellép a csalókkal szemben - 22/07/2013

Az igazság istennője, háttérben az uniós zászló © EU

A Bizottság által létrehozni kívánt új hatóság az uniós forrásokkal kapcsolatos bűncselekményeket vizsgálja majd, és lehetővé teszi a gyanúsítottak elleni vádemelést a nemzeti bíróságokon.

Minden évben legalább 500 millió euró eltűnik az EU kasszájából, feltehetően csalás következtében. A Bizottság európai ügyészségi hivatal felállítását szorgalmazza, mert be kívánja zárni azokat a jogi kiskapukat, amelyek lehetővé teszik, hogy a csalók büntetlenül megússzák az európai adófizetők sérelmére elkövetett bűncselekményeket.

Az egyes tagállamok bűnüldözési rendszerei különböznek egymástól, és hatályuk csak az adott ország területére terjed ki, a jelenlegi uniós szerveknek pedig nincs jogosítványuk arra, hogy bűnügyi nyomozást folytassanak. Ezt a helyzetet hivatott orvosolni a létrehozni tervezett Európai Ügyészség English , mely független hatóságként működik majd.

Az Európai Ügyészség a nemzeti igazságszolgáltatási rendszerekbe fog illeszkedni. Az európai ügyészek az egyes EU-országok jogrendszerén belül fognak nyomozni és vádat emelni az uniós költségvetés terhére elkövetett csalással gyanúsított személyekkel szemben. A nemzeti jogot fogják alkalmazni, és munkájukat a tagállamok igazságügyi szakembereivel együttműködve végzik majd. Az Európai Ügyészég biztosítani fogja, hogy az ügyészek mindegyik országban azonos szabályok alapján járjanak el a csalókkal szemben.

Mivel az új hivatal teljes egészében a rendelkezésre álló infrastruktúrát és erőforrásokat fogja használni, a működésével kapcsolatos esetleges többletköltségek nagyon alacsonyak lesznek.

A nemzeti bíróságok feladata lesz a bírósági felülvizsgálat, ami azt jelenti, hogy az Európai Ügyészség határozataival szemben jogorvoslatért lehet majd fordulni az egyes tagállamok igazságszolgáltatási szerveihez.

A javaslat értelmében az uniós költségvetés kárára elkövetett bűncselekménnyel megvádolt személyek jogai szintén bővülnek, hiszen joguk lesz tolmács és fordító, valamint ügyvéd igénybevételére az eljárás során, és az ügy dokumentumaiba is betekinthetnek majd. A Bizottság azt is szorgalmazza, hogy bizonyos jogok, melyek a vádlottakat egyes országokban már most megilletik, az összes uniós tagállamban érvényesek legyenek. Ezek közé tartozik a hallgatáshoz való jog és az ártatlanság vélelme, a jogi segítséghez való jog, valamint a bizonyítékok szolgáltatására és a tanúk meghallgatására vonatkozó jog.

Az EU már rendelkezik csalásellenes hivatallal. Miután az Európai Ügyészség megkezdi működését, az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF már nem fog csalás, illetve az EU pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények felderítésére irányuló, adminisztratív jellegű vizsgálatokat végezni. Szerepe más szabálytalanságok – egyebek mellett az EU-alkalmazottak által elkövetett, pénzügyi kárt nem okozó súlyos kötelezettségszegések – kivizsgálására fog korlátozódni.

A bizottsági javaslat most az Európai Parlament és a tagállami kormányok elé kerül megvitatásra. Korábbi megállapodások alapján Dánia nem vesz részt az Európai Ügyészség munkájában, az Egyesült Királyság és Írország pedig szabadon dönthet saját részvételéről. Ha nem minden tagállam támogatja az új hivatal felállítását, azt 9 vagy annál több tagállam a többi részvétele nélkül is létrehozhatja.

További információk az Európai Ügyészségről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek