Kruimelpad

Nieuwe drugs vragen om flexibele reactie, aldus EU-rapport - 06/06/2013

Ook in 2012 is het aantal nieuwe soorten drugs en de beschikbaarheid daarvan weer toegenomen. Dit stelt de EU voor de uitdaging om drugs te bestrijden en verslaving te verminderen.

Volgens het EU-drugsagentschap English , dat het drugsgebruik in Europa volgt, hebben de globalisering, de technologische ontwikkeling en het internet de ontwikkeling van een open markt voor nieuwe drugs aangestuurd.

Deze fundamentele verschuiving zorgt voor aanzienlijke problemen voor behandelprogramma's, wetshandhaving en beleidsvorming, zegt het agentschap in zijn jaarlijkse rapport English .

De EU zal snel haar nieuwe drugsstrategie English aan deze meer dynamische markt moeten aanpassen, is de conclusie van het agentschap.

Europese situatie

Afgelopen jaar waren er enkele positieve ontwikkelingen: in sommige landen daalt de vraag naar cannabis en cocaïne, en het aantal nieuwe heroïnegebruikers is afgenomen.

Ook zijn er nog nooit zoveel mensen behandeld voor hun verslaving. Rond de 1,2 miljoen Europeanen zijn in 2011 aan een afkickprogramma begonnen. Verslaafden aan heroïne en soortgelijke opiaten vormen de grootste groep die behandeld wordt, gevolgd door gebruikers van cannabis en cocaïne.

Volgens het rapport toont de situatie in Europa aan een afkickbehandeling de goedkoopste benadering is, zelfs in economisch moeilijke tijden.

Behandeling

Hoewel drugsgerelateerde behandelingen zeer belangrijk zijn bij het stoppen of op zijn minst beheersen van het drugsgebruik van verslaafden, lopen afkickprogramma's het risico over te weinig middelen te beschikken omdat overheden willen snijden in openbare begrotingen.

In sommige landen is er al bezuinigd op zulke programma's, ook al blijft het drugsgebruik in Europa hoog. Naar schatting heeft een kwart van alle Europese volwassenen (ongeveer 85 miljoen mensen) wel eens drugs gebruikt.

Terwijl er in 2011 rond de 6500 mensen aan een overdosis stierven (500 minder dan het jaar daarvoor), blijven drugsgerelateerde sterfgevallen een groot probleem voor volksgezondheidsdiensten.

De drugsmarkt past zich ook aan de vraag aan: er komen steeds meer en complexere synthetische stimulerende middelen op de markt. De autoriteiten hebben in het afgelopen jaar meer dan 70 nieuwe drugssoorten waargenomen, waarvan sommige nog legaal verkrijgbaar zijn.

Globalisering en informatietechnologie spelen een belangrijke rol in deze snel evoluerende markt, waarbij het internet gebruikers in contact brengt met nieuwe dealers.

Meer over het drugsbeleid van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links