Navigációs útvonal

Az új drogok ellen rugalmas fellépésre van szükség - 06/06/2013

2012 folyamán számos új típusú drog jelent meg a piacon, ami megnehezítette az EU kábítószer-kereskedelem és –függőség elleni erőfeszítéseit.

Az európai kábítószer-fogyasztást nyomon követő uniós ügynökség, A Kábítószer és a Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja English szerint a globalizáció előretörése, a technológiai fejlődés és az internet térnyerése mind hozzájárul ahhoz, hogy Európában ma már nyitott piacon folyik az új típusú kábítószerek kereskedelme.

A megfigyelőközpont minden évben beszámol az európai droghelyzetről. Az idei jelentés English szerint a kábítószerpiac gyökeres átalakulása a kezelési programok, a jogszabályok végrehajtása és a szakpolitikai döntéshozatal szempontjából egyaránt komoly kihívást jelent.

A megfigyelőközpont az áttekintés végén azt a következtetést fogalmazza meg, hogy az Európai Uniónak sürgősen át kell alakítani a kábítószer elleni új uniós stratégiát English annak érdekében, hogy megfelelően kezelni tudja a megváltozott helyzetet.

Európai helyzetkép

A tavalyi évben kedvező fejleményt jelentett, hogy egyes országokban visszaesett a marihuána/hasis és a kokain iránti kereslet, és csökkent azoknak a száma, akik első ízben próbálták ki a heroint.

Elmondható továbbá, hogy minden eddiginél többen részesülnek kezelésben, hogy kigyógyuljanak kábítószer-függőségükből. 2011-ben hozzávetőleg 1,2 millió európai vett részt drogelvonókúrán. A kezelésben részesülő drogbetegek zöme a heroinisták és az egyéb ópiumszármazékokkal élő kábítószer-élvezők közül kerül ki, őket a marihuánát, illetve hasist fogyasztó drogosok és a kokainisták követik a sorban.

Az európai droghelyzetet áttekintő jelentés megállapítja, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségek ellenére továbbra is a kábítószer-függőség kezelése jelenti valószínűleg a legköltséghatékonyabb megoldást.

A függőség kezelése

A kábítószer-fogyasztás megelőzését és visszaszorítását, valamint a kábítószer-fogyasztásból eredő ártalmak csökkentését célzó létesítmények fontos szerepet töltenek be abban, hogy segítsék a drogosokat rávezetni a leszokás, vagy legalábbis a nagyobb önmérséklet útjára. Mivel azonban a tagállamok igyekeznek visszafogni költségvetési kiadásaikat, fennáll a veszélye, hogy a kábítószer-függőség kezelését szolgáló programok nem kapják meg a működésükhöz szükséges támogatást.

Egyes országok már csökkentették is a kezelési programok finanszírozását, annak ellenére, hogy Európában továbbra is magas a kábítószer-fogyasztás mértéke. Becslések szerint a 18. életévüket betöltött európai polgárok negyede – összesen mintegy 85 millió ember – fogyasztott élete folyamán valamikor tiltott kábítószert.

2011-ben kb. 6500 drogos halt meg túladagolásban. Noha ez a szám 500-zal kevesebb, mint az azt megelőző évben, a kábítószer-fogyasztás számlájára írható halálesetek továbbra is súlyos problémát jelentenek a népegészségügyi szolgálatok számára.

A kábítószerpiac a kereslethez igazodva egyre nagyobb számban kínál egyre összetettebb szintetikus drogokat a kábítószer-fogyasztóknak. A hatóságok több mint 70 új kábítószerfajtát azonosítottak be az elmúlt év során, s ezeknek egy részét még ma is legálisan be lehet szerezni.

A piac gyors átalakulásának hajtómotorját a globalizáció és az információs technológia fejlődése jelenti: az internet megkönnyíti, hogy a kábítószer-élvezők és az új drogterjesztők „egymásra találjanak”a virtuális térben.

További információk az EU kábítószer-ellenes szakpolitikájáról

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek