Διαδρομή πλοήγησης

Τα νέα ναρκωτικά απαιτούν ευέλικτη αντιμετώπιση, αναφέρει έκθεση της ΕΕ - 06/06/2013

Ο αριθμός και η διαθεσιμότητα νέων τύπων ναρκωτικών συνέχισε να αυξάνεται το 2012, παρά τις προσπάθειες της ΕΕ για καταπολέμηση των παράνομων ναρκωτικών και μείωση της εξάρτησης από αυτά.

Η παγκοσμιοποίηση, οι τεχνολογικές εξελίξεις και το διαδίκτυο συνέβαλαν στην ανάπτυξη μιας ανοικτής αγοράς για νέα ναρκωτικά, σύμφωνα με τον Οργανισμό της ΕΕ για τα Ναρκωτικά English , ο οποίος παρακολουθεί τη χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Η θεμελιώδης αυτή αλλαγή θέτει τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά τα προγράμματα απεξάρτησης, την επιβολή του νόμου και την εκπόνηση πολιτικών, αναφέρει ο οργανισμός στην ετήσια έκθεσή English του.

Η ΕΕ θα πρέπει να προσαρμόσει γρήγορα τη νέα της στρατηγική για τα ναρκωτικά English , ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την πολύ δυναμική αγορά, καταλήγει ο οργανισμός.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Τη χρονιά που πέρασε σημειώθηκαν ορισμένες θετικές εξελίξεις: η ζήτηση για κάνναβη και κοκαΐνη μειώνεται σε κάποιες χώρες, όπως και ο αριθμός των ατόμων που κάνουν χρήση ηρωίνης για πρώτη φορά.

Επίσης, ρεκόρ σημειώνει ο αριθμός των χρηστών που προχωρούν σε θεραπεία απεξάρτησης. Περίπου 1,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι μπήκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης το 2011. Οι χρήστες ηρωίνης και παρόμοιων οπιούχων ναρκωτικών αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ναρκομανών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα απεξάρτησης, και ακολουθούν οι χρήστες κάνναβης και κοκαΐνης.

Η κατάσταση στην Ευρώπη δείχνει ότι η θεραπεία απεξάρτησης παραμένει η αποτελεσματικότερη προσέγγιση ως προς το κόστος, ακόμη και υπό δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αναφέρει η έκθεση.

Υπηρεσίες απεξάρτησης

Αν και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών βοηθούν πολύ τους ναρκομανείς στην απεξάρτηση, ή τουλάχιστον στη διαχείριση της κατάστασής τους, τα προγράμματα απεξάρτησης κινδυνεύουν λόγω μείωση της χρηματοδότησής τους από τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν την περικοπή των κρατικών προϋπολογισμών.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη προβεί σε περικοπές για τέτοια προγράμματα, παρόλο που η χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη παραμένει υψηλή. Ένα τέταρτο των Ευρωπαίων ενηλίκων, δηλαδή περίπου 85 εκατομμύρια άτομα, υπολογίζεται ότι έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών.

Παρόλο που οι θάνατοι από υπερβολική δόση μειώθηκαν στους 6.500 το 2011 - μείωση κατά 500 σε σχέση με πέρυσι - οι θάνατοι που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Η αγορά ναρκωτικών προσαρμόζεται επίσης στη ζήτηση καθώς στην αγορά κυκλοφορούν όλο και περισσότερο πολύπλοκα συνθετικά διεγερτικά σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Οι αρχές ανίχνευσαν πάνω από 70 νέες ναρκωτικές ουσίες τη χρονιά που πέρασε, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα εξακολουθούν να κυκλοφορούν νόμιμα.

Η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογίες των πληροφοριών ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ταχεία εξέλιξη αυτής της αγοράς, καθώς το Διαδίκτυο δημιουργεί νέους τρόπους διασύνδεσης των χρηστών με νέους προμηθευτές.

Περισσότερα για την πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι