Sti

Nye stoffer kræver fleksibilitet, viser rapport fra EU - 06/06/2013

Der kom endnu flere nye stoffer til i 2012, og det er en udfordring for EU's kamp mod ulovlige stoffer og afhængighed.

Globalisering, teknologiske fremskridt og internettet har været med til at skabe et åbent marked for nye stoffer ifølge EU's narkotikaagentur English , som overvåger brugen af stoffer i Europa.

Denne dramatiske omvæltning betyder store udfordringer for behandlingsprogrammer, lov og orden og den politiske beslutningstagning, fortæller agenturet i sin årsrapport English

EU skal hurtigt omstille sin nye narkotikastrategi English for at gribe det mere dynamiske marked an, konkluderer agenturet.

Situationen i Europa

Der var dog også lyspunkter i fjor – efterspørgslen efter hash og kokain falder i visse lande, og antallet af nye heroinmisbrugere er faldet.

Et rekordstort antal mennesker søger også behandling for deres afhængighed. I 2011 meldte omkring 1,2 millioner europæere sig til et afvænningsprogram. Heroinmisbrugere og andre, der er afhængige af opiumbaserede stoffer, er den største gruppe i behandling. Derefter kommer cannabis- og kokainmisbrugere.

Europas situation viser, at behandling fortsat er den mest effektive metode i forhold til omkostningerne – selv i økonomisk vanskelige tider, siger rapporten.

Behandlinger

Selv om programmerne i høj grad hjælper misbrugere med at slippe af med eller i det mindste håndtere deres afhængighed, er behandlingsprogrammerne i fare for at stå med for få midler, i takt med at landene skærer ned på statsbudgettet.

Nogle lande har allerede skåret ned på disse programmer, selv om narkotikamisbruget i Europa stadig ligger højt. Det skønnes, at hver fjerde voksne europæer – omkring 85 millioner mennesker – har prøvet ulovlige stoffer.

Omkring 6 500 mennesker døde af en overdosis i 2011 – det er 500 færre end året før. Narkotikarelaterede dødsfald er således en stor udfordring for sundhedsvæsenet.

Markedet for hårde stoffer udvikler sig også i takt med efterspørgslen, så der kommer stadig mere indviklede syntetiske stimulanser på marked, og der bliver flere af dem. I fjor opdagede myndighederne over 70 nye stoffer, og nogle af dem kan stadig købes lovligt.

Globaliseringen og informationsteknologien er vigtige elementer på dette accelererende marked, hvor internettet gør det muligt for brugerne at få kontakt med nye leverandører.

Mere om EU's narkotikapolitik

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links