Навигационна пътека

Нови наркотици изискват гъвкава реакция, се казва в доклад на ЕС - 06/06/2013

През 2012 г. броят и достъпността на нови видове наркотици са продължили да нарастват, което е предизвикателство за усилията на ЕС в борбата с незаконните наркотици и за намаляване на пристрастеността.

Според Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании English , който следи употребата на наркотици в Европа, глобализацията, технологичният напредък и интернет допринасят за развитието на отворен пазар на нови наркотици.

Тази фундаментална промяна води до значителни предизвикателства за програмите за лечение, правоприлагането и изготвянето на политики, се посочва в годишния доклад English на центъра.

Заключението на центъра е, че ЕС ще трябва бързо да адаптира новата си стратегия за борба с наркотиците English , за да отговори на по-динамичния пазар.

Положението в Европа

През миналата година са настъпили някои положителни промени – търсенето на канабис и кокаин в някои страни е спаднало, а броят на употребилите за пръв път хероин е намалял.

Също така рекорден брой хора се лекуват от пристрастяване. Около 1,2 млн. европейци са се включили в програма за рехабилитация през 2011 г. Най-голямата група сред лекуваните са пристрастените към хероин и зависимите от подобни опиати, следвани от използващите канабис и кокаин.

Положението в Европа показва, че лечението от пристрастеност към наркотици вероятно остава един от най-разходно ефективните подходи в борбата с наркотиците, дори в периоди на икономически трудности, се казва в доклада.

Услуги за лечение

Въпреки че свързаните с лечение от наркотици услуги играят значителна роля при подпомагането на пристрастените да сложат край или поне да контролират своята употреба на наркотици, програмите за лечение са заплашени от недостатъчно финансиране, тъй като правителствата се опитват да намалят публичните бюджети.

В някои страни вече бяха извършени съкращения на средства за подобни програми, въпреки че употребата на наркотици в Европа остава висока. Според оценки една четвърт от възрастните в Европа – около 85 млн. души – са употребявали незаконни наркотици.

През 2011 г. близо 6500 души са починали от свръхдоза – спад с 500 спрямо предходната година. Въпреки това свързаните с наркотици смъртни случаи остават сериозно предизвикателство за обществените здравни услуги.

Пазарът на наркотици също се адаптира към търсенето, като нараства броят на все по-сложните синтетични стимуланти. През изминалата година властите са открили над 70 нови наркотика, като някои от тях все още могат да бъдат придобити законно.

Глобализацията и информационните технологии са важни двигатели на този бързо развиващ се пазар, като интернет позволява на потребителите да се свързват с нови доставчици.

Още за политиката на ЕС за борба с наркотиците

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки