Sökväg

Smarta kontroller för säkrare gränser - 28/02/2013

Pass © EU

Kommissionen föreslår effektivare kontroller av de som reser in i EU:s passfria område, smidigare in- och utresor för flitiga besökare och bättre säkerhet överlag.

Invånarna i EU kan resa mellan länderna i det passfria Schengenområdet utan att behöva visa upp passet vid gränsen. Utländska resenärer som besöker EU kan också utnyttja den här rätten när de väl har passerat passkontrollen vid någon av områdets yttre gränser.

Antalet resenärer till EU ökar emellertid hela tiden och det kan leda till längre köer i passkontrollen om förfarandena inte rationaliseras.

Därför föreslår kommissionen att det inrättas ett gemensamt system för elektronisk registrering English (en) . Kontrollerna vid in- och utresor kan då gå snabbare för lagliga resenärer och säkerheten ökar i alla EU-länder.

Ett program för registrerade resenärer

Den som besöker EU ofta kommer att kunna delta i ett nytt program som innebär att de kan resa in i det passfria området efter en förenklad gränskontroll. Resenärerna får genomgå en förhandskontroll och en säkerhetsprövning och om de godkänns registreras de och får ett maskinläsbart kort.

Kortet kan de sedan använda i särskilda automatiska in- och utresespärrar istället för att passera genom den bemannade passkontrollen. Deras kort, resehandlingar och fingeravtryck läses av elektroniskt och systemet kontrollerar om de reser in lagligt.

Cirka fem miljoner resenärer förväntas använda sig av den här möjligheten varje år. Det gäller bland annat affärsresenärer, personer med korta anställningar i EU, forskare, studerande och de som bor i EU:s gränstrakter. Och det ligger i vårt intresse ekonomiskt sett att underlätta deras resor. Under 2011 tillförde de utländska besökarna 271 miljarder euro till EU:s ekonomi.

Elektronisk in- och utreseregistrering

Inreseförfaranden ska samtidigt förbättras för alla resenärer. Med ett gemensamt elektroniskt registreringssystem ska myndigheterna snabbt kunna avgöra om en utländsk besökare har brutit mot några regler.

Det elektroniska systemet ska ersätta dagens system som bygger på att stämplar och viseringar i resehandlingarna kontrolleras manuellt vid gränsen. Systemet är tidsödande och det är svårt för myndigheterna att avgöra om någon har stannat i EU längre än tillåtet.

Vad händer nu?

Förslaget ska nu behandlas av Europaparlamentet och ministerrådet och man hoppas att de nya reglerna kan börja tillämpas 2018.

Läs mer om det passfria Schengenområdet English (en)

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar