Kruimelpad

Veilige grenzen, slimmere controles - 28/02/2013

Paspoort © EU

Er liggen nieuwe voorstellen om de controle bij aankomst in de paspoortvrije ruimte van de EU te verscherpen, de procedure voor regelmatige bezoekers te verkorten en tegelijkertijd de veiligheid te verhogen.

Binnen de paspoortvrije zone van de EU kan iedereen naar een ander land reizen zonder dat hij aan de grens gecontroleerd wordt. Dat geldt dus ook reizigers van buiten de EU, als ze eenmaal door de paspoortcontrole aan een van de buitengrenzen van de EU zijn.

Maar het aantal buitenlanders dat naar de EU reist groeit voortdurend, waardoor de wachttijden langer zullen worden als de procedure niet wordt gestroomlijnd.

Daarom wil de Commissie een gemeenschappelijk systeem van elektronische registratie English (en) aan de grenzen. Dat zou de grensformaliteiten voor reizigers versnellen en de veiligheid voor iedereen verhogen.

Programma voor geregistreerde reizigers

Wie de EU regelmatig bezoekt kan zich in de toekomst registeren en de paspoortvrije ruimte inreizen na een vereenvoudigde grenscontrole. Als hij door de screening komt, krijgt hij een elektronische kaart.

Daarmee kan hij dan door speciale automatische grenspoortjes, zodat hij niet meer langs de manuele paspoortcontrole hoeft. Die poortjes controleren kaart, paspoort en vingerafdrukken van de reiziger.

Naar verwachting zullen elk jaar ongeveer 5 miljoen mensen van het nieuwe systeem gebruik gaan maken. Het gaat in de eerste plaats om zakelijke reizigers, tijdelijke werknemers, onderzoekers, studenten en mensen die dichtbij de EU wonen. Het is ook in het belang van onze economie om de grenscontrole voor die mensen te vereenvoudigen. In 2011 bedroeg de bijdrage van reizigers van buiten de EU aan de EU-economie 271 miljard euro.

Elektronische registratie

De grensformaliteiten worden trouwens voor alle reizigers vereenvoudigd. Met een gemeenschappelijk elektronisch registratiesysteem kunnen de autoriteiten snel bepalen wie zich niet aan de regels heeft gehouden.

Daardoor kan de huidige, handmatige controle op basis van stempels en visa in het paspoort worden vervangen. Dat systeem is tijdrovend en niet altijd betrouwbaar als het erom gaat te bepalen wie langer dan toegestaan in de EU verblijft.

Volgende stappen

De voorstellen worden nu voorgelegd aan het Europees Parlement en de EU-leiders. In 2018 zou het nieuwe systeem in gebruik kunnen worden genomen.

Meer over de paspoortvrije zone van de EU English (en)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links