Navigációs útvonal

Biztonságos határok, intelligensebb ellenőrzés - 28/02/2013

Útlevél © EU

Az EU javaslatokat dolgozott ki a határellenőrzés biztonságának növelésére: megerősíti az útlevélmentes utazást biztosító övezetbe belépők ellenőrzését és felgyorsítja a határait gyakran átlépő utasokra vonatkozó eljárásokat.

Az uniós polgárok útlevél nélkül, szabadon léphetnek át számos országhatárt Európában. Az EU-ban dolgozó külföldi állampolgárok ugyanilyen szabadon mozoghatnak a belső határellenőrzés nélküli övezetben. Útlevelüket csak egyszer, a belépéskor kell felmutatniuk.

Egyre több nem uniós állampolgár dolgozik azonban az EU-ban. Ha a tagállamok nem egyszerűsítik a belépési formalitásokat, a határokon egyre hosszabb lesz a várakozási idő.

A növekvő utasforgalomra való tekintettel a Bizottság olyan egységes határellenőrzési rendszer English (en) bevezetését javasolja, amelynek kulcselemét az elektronikus regisztráció jelenti. Az új rendszer felgyorsítja a jogszerűen utazók ki- és belépésére vonatkozó formaságokat, ugyanakkor a biztonságot is növeli, ami valamennyi uniós országnak érdeke.

Regisztáltutas-program

Az új program révén az EU-ba gyakran utazó harmadik országbeli állampolgárok egyszerűsített határellenőrzés keretében léphetnek be az útlevélelmentes utazást biztosító övezetbe. Az utasok először egy ellenőrzésen mennek keresztül, és amennyiben teljesítik a program feltételeit, géppel olvasható kártyát kapnak kézhez.

Miután az utasok ilyen módon regisztrálták magukat a rendszerben, kártyájukkal igénybe vehetik az automatizált ki- és beléptető kapukat ahelyett, hogy útlevelüket határőrök vizsgálnák meg. A kapuk elektronikusan ellenőrzik az utasok kártyájának és útiokmányainak valódiságát, illetve ujjlenyomatok segítségével vizsgálják meg az utas személyazonosságát.

A rendszert várhatóan évente 5 millióan használják majd, például üzletemberek, rövid távú szerződéssel dolgozó munkavállalók, kutatók, diákok, illetve határmenti ingázók. Saját gazdasági érdekünk is azt diktálja, hogy megkönnyítsük számukra a belépést. A külföldi munkavállalók 2011-ben 271 milliárd euróval járultak hozzá az uniós gazdasághoz.

A ki- és belépések ektronikus regisztrációja

A regisztáltutas-program bevezetésével egy időben az összes munkavállalóra vonatkozó eljárás hatékonyabbá válik. A mostani ellenőrzést felváltó egységes elektronikus regisztrációs rendszer révén a hatóságok hamar értesülhetnek arról, ha egy külföldi munkavállaló áthág bizonyos szabályokat.

Az utasok ellenőrzését jelenleg az útiokmányokban lévő bélyegek és vízumok manuális vizsgálata jelenti. Ez sok időt vesz igénybe, és nem teszi lehetővé a hatóságok számára, hogy könnyen kiszűrjék azokat az embereket, akik az engedélyezett időtartam lejártával nem hagyják el az Unió területét.

Következő lépések

A javaslatokat most az Európai Parlament képviselői, valamint az EU vezetői fogják megvizsgálni. A végrehajtás tervezett időpontja: 2018.

Bővebben a belső határellenőrzés nélküli uniós övezetről English (en)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek