Navigointipolku

Älykkäät rajatarkastukset parantavat turvallisuutta - 28/02/2013

Passi © EU

Komissio haluaa tehostaa valvontaa Schengen-alueen ulkorajoilla, nopeuttaa usein matkustavien rajatarkastuksia ja lisätä rajojen turvallisuutta.

EU-kansalaiset voivat matkustaa Schengenin alueella vapaasti ilman passia ja rajatarkastuksia. Sama vapaus koskee myös EU:n ulkopuolelta tulevia, kunhan he ovat ensin läpäisseet passintarkastuksen alueen ulkorajalla.

EU-maihin matkustavien määrä on kuitenkin kasvussa, mikä voi hidastaa rajanylityksiä, jos rajamuodollisuuksia ei uudisteta vastaavasti.

Komissio ehdottaa tämän vuoksi rajavalvontaan yhteistä sähköistä rekisteröintijärjestelmää English (en) . Se nopeuttaisi laillisten matkustajien maahantulo- ja maastapoistumismuodollisuuksia ja parantaisi kaikkien EU-maiden turvallisuutta.

Rekisteröityjen matkustajien ohjelma

Jos komission ehdotus toteutuu, EU-maihin usein matkustavat voivat käyttää uutta ohjelmaa, jossa sovelletaan yksinkertaistettuja rajatarkastuksia Schengen-alueelle saavuttaessa. He saavat tätä varten koneella luettavan kortin, jos kelpoisuusvaatimukset täyttyvät.

Rekisteröinnin jälkeen he voivat käyttää rajanylityspaikoissa erillisiä automaattisia lähtö- ja saapumisportteja ilman manuaalista passintarkastusta. Tällaiset rajatarkastusautomaatit tarkastavat matkustajan kortin, matkustusasiakirjat ja sormenjäljet.

Järjestelmää saattaa vastedes käyttää vuosittain arviolta 5 miljoonaa säännöllisesti rajan yli matkustavaa, joihin kuuluu liikematkustajia, lyhyen ajan komennustyöntekijöitä, tutkijoita, opiskelijoita ja EU:n ulkorajojen lähellä asuvia jne. Rajamuodollisuuksien helpottaminen on myös taloudellisesti kannattavaa – vuonna 2011 ulkomaiset matkustajat toivat EU:n kassaan 271 miljardia euroa.

Maahantulon ja maastapoistumisen sähköinen kirjaaminen

Komissio ehdottaa rajamuodollisuuksien uudistamista myös muiden matkustajien osalta. Suunnitteilla on uusi maahantulo- ja maastalähtöjärjestelmä, joka ilmoittaa viranomaisille nopeasti kaikista sääntörikkomuksista.

Järjestelmä korvaa nykyisen manuaalisen järjestelmän, joka perustuu lähinnä matkustusasiakirjojen leimojen ja viisumien tarkastukseen. Tarkastukset vievät aikaa eivätkä viranomaiset havaitse helposti henkilöitä, jotka ovat oleskelleet EU:ssa sallittua pitempään.

Seuraavat vaiheet

Komission ehdotukset viedään seuraavaksi Euroopan parlamentin ja EU:n neuvoston käsiteltäviksi, ja niiden täytäntöönpanoa kaavaillaan vuodelle 2018.

Lisätietoa EU:n passivapaasta alueesta English (en)

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä