Sti

Sikre grænser, mere intelligent kontrol - 28/02/2013

Pas © EU

Forslagene skal styrke kontrollen, når folk rejser ind i EU's pasfrie område, gøre procedurerne hurtigere for regelmæssige rejsende og styrke sikkerheden.

EU-borgere kan frit rejse rundt blandt landene i det pasfrie område uden at skulle gennem nogen grænsekontrol. Udlændinge, der rejser ind i EU, har også denne frihed, når de først er kommet gennem paskontrollen ved en af de ydre grænser.

Antallet af udlændinge, der rejser ind i EU, er dog for opadgående, og det kan give længere køer, hvis procedurerne ikke tilpasses til indstrømningen.

Derfor foreslår Kommissionen et fælles system med elektronisk registrering English (en) ved grænserne. Det skal gøre det hurtigere for lovlige rejsende at komme ind og ud af EU og forbedre sikkerheden for alle EU-landene.

Program for registrerede rejsende

Folk, der tit rejser til EU, kan tilmelde sig et nyt program, som gør det muligt for dem at komme ind i det pasfrie område efter en forenklet grænsekontrol. De får et kort, der kan maskinaflæses, men først skal de kontrolleres og godkendes.

Når de er blevet registreret, kan de bruge kortet ved særlige automatiserede ind- og udgange i stedet for at skulle gennem den manuelle paskontrol. Maskinerne tjekker deres kort, rejsedokumenter og fingeraftryk elektronisk for at se, om de rejser lovligt.

Omkring 5 millioner rejsende ventes at bruge systemet hvert år. Der er tale om bl.a. forretningsrejsende, arbejdstagere med tidsbegrænset kontrakt, studerende og folk, der bor tæt på EU's grænser. Det er i vores egen økonomiske interesse, at disse mennesker så let som muligt kan rejse ind i EU. I 2011 bidrog udenlandske rejsende med 271 milliarder euro (over 2 billioner kroner) til EU's økonomi.

Elektronisk registrering af ind- og udrejse

Procedurerne bliver samtidig forbedret til fordel for alle rejsende. Med et fælles elektronisk registreringssystem vil myndighederne hurtigt kunne konstatere, om en udenlandsk rejsende har overtrådt reglerne.

Det skal erstatte det nuværende manuelle system, som er baseret på kontrol af stempler og visum i rejsedokumenter. Det system er tidskrævende og gør det ikke lettere for myndighederne at opdage dem, som er blevet i EU længere end den tilladte periode.

Næste skridt

Forslaget skal nu til behandling i EU-Parlamentet og blandt EU's ledere. Det skal efter planen gennemføres senest i 2018.

Mere om EU's pasfrie område English (en)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links