Навигационна пътека

Сигурни граници, по-интелигентни проверки - 28/02/2013

Паспорт © ЕС

Предложенията ще доведат до засилване на проверките на влизащите в Шенгенското пространство, до ускоряване на процедурите за чести посетители и ще гарантират по-голяма сигурност.

Гражданите на ЕС могат да пътуват без гранични проверки в зоната на Съюза за пътуване без паспорт. На тази свобода се радват и лица, които посещават ЕС, но не са негови граждани, след като са преминали паспортна проверка на един от входните пунктове на зоната.

Броят на пътуващите до ЕС лица, които не са негови граждани, нараства, което може да доведе до по-големи забавяния, ако процедурите за обработване на потока от пътници не станат по-ефективни.

В отговор Комисията предлага създаване на обща система за електронна регистрация English (en) по границите. Това ще доведе до ускоряване на процедурите за влизане и излизане на законно пътуващите, като в същото време ще се повиши сигурността на всички страни от ЕС.

Програма за регистрирани пътници

Честите посетители на ЕС ще могат да участват в нова програма, позволяваща им да влизат в Шенгенското пространство чрез опростени гранични проверки. Те ще получават машинночитаема карта, след като преди това са били внимателно проверени, за да се гарантира, че отговарят на изискванията.

След като бъдат регистрирани, пътниците ще могат да използват картата на специални автоматизирани пунктове за влизане и излизане, вместо да преминават през стандартни паспортни проверки. На пунктовете по електронен начин ще бъдат проверявани техните карти, документи за пътуване и пръстови отпечатъци, за да се гарантира, че влизането им в ЕС е законно.

Очаква се около 5 млн. пътници да използват системата всяка година. Сред тях са служебно пътуващи, работещи по краткосрочни договори, изследователи, учащи и живеещи в близост до границите на ЕС. ЕС има икономически интерес от максималното улесняване на пътуването на тези хора. През 2011 г. посетителите от страни извън ЕС са допринесли с 271 млрд. евро за икономиката на Съюза.

Електронно регистриране на влизането и излизането

Същевременно процедурите за всички пътуващи ще бъдат подобрени. Обща система за електронна регистрация ще позволи на властите бързо да установяват кога посетител от страна извън ЕС е нарушил правилата.

Така ще бъде заменена сегашната система, основана предимно на проверки на печати и визи в документите за пътуване. Тя отнема много време и не дава възможност на властите бързо да открият кой е останал в ЕС по-дълго от позволеното.

Следващи стъпки

Предстои обсъждане на предложенията от Европейския парламент и лидерите на ЕС, като се планира те да влязат в сила през 2018 г.

Още за зоната за пътуване без паспорти в ЕС English (en)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки