Navigacijska pot

Sodelujte v evropski razpravi - 21/09/2012

Otrok z evropsko zastavico v gozdu © EU

Predstavniki Evropske komisije bodo v evropskih mestih prisluhnili mnenju prebivalcev o državljanskih pravicah in prihodnosti Evropske unije.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je pozval k vsesplošni razpravi DeutschEnglishfrançaisportuguês o predlogih za tesnejšo ekonomsko in monetarno unijo ter za oblikovanje resnične politične unije.

Ob tem je poudaril, da mora takšna razprava potekati v celotni evropski družbi in med Evropejci. Zato je Evropska komisija začela niz javnih dialogov z državljani, ki jih bo v vseh državah članicah EU organizirala v naslednjih 15 mesecih. Prva razprava je potekala 27. septembra v španskem Cádizu English .

Zdaj imate priložnost, da z voditelji Evropske komisije spregovorite o svojih pravicah ter o tem, kakšno Evropo želite in kakšna so vaša pričakovanja za prihodnost Evropske unije.

Dialog z državljani bo odprt za vse, v živo ga bodo prenašali tudi po internetu. Med udeleženci iz posamezne države bodo tudi izvoljeni politiki na lokalni, regionalni in nacionalni ravni.

Javne razprave so del evropskega leta državljanov 2013 – leta, ki bo v celoti posvečeno pravicam evropskih državljanov.

Vsa mnenja bo Komisija upoštevala pri prihodnjih predlogih za krepitev temeljnih pravic in poglobitev politične unije, v kateri se te pravice v celoti spoštujejo.

Evropska komisija želi slišati vaše mnenje. Poskrbite, da ga boste izrazili!

Kaj je evropsko državljanstvo?

Poleg državljanstva matične države imajo vsi evropski državljani tudi državljanstvo Evropske unije. Zato imajo poleg svojih nacionalnih pravic tudi pravice, ki jih zagotavljajo pogodbe EU in Listina EU o temeljnih pravicah.

Državljanstvo EU vam med drugim daje pravico, da živite, delate, potujete in nakupujete v kateri koli od 27 držav članic.

Več o državljanskih pravicah EU

2013 – evropsko leto državljanov Englishfrançais

Za lažje življenje državljanov DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave