Navigációs útvonal

Vegyen részt Ön is az európai vitában! - 21/09/2012

Gyermek fák között, az EU zászlójával a kezében © EU

Az Európai Bizottság politikusai az Unió számos városába ellátogatnak, hogy meghallgassák, miként vélekednek az európai polgárok az őket megillető jogokról és az Európai Unió jövőjéről.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke széles körű vitát DeutschEnglishfrançaisportuguês kezdeményezett a gazdasági és monetáris unió elmélyítésére irányuló javaslatairól és egy, a társadalom támogatását élvező, valódi politikai unió létrehozásáról.

Mint mondta, ezt a vitát társadalmainkban, a polgárokkal közösen kell lefolytatni. Erre a felhívásra reagálva a Bizottság az elkövetkező 15 hónapban vita- és párbeszédsorozatot szervez, melynek keretében az európai döntéshozók az Unió minden országába ellátogatnak, hogy megismerjék a lakosság véleményét. Az első rendezvényre szeptember 27-én, a spanyolországi Cádizban English került sor.

Ezeken a vitafórumokon Önnek is alkalma nyílik, hogy uniós politikusokkal közvetlenül eszmecserét folytasson arról, miként látja jogai érvényesülését, milyennek szeretné látni a jövő Európáját, és hogy milyen elvárásai vannak az Európai Unióval szemben.

A polgárokkal folytatott párbeszédben mindenki részt vehet, és a rendezvényeket élőben közvetítjük az interneten. Ebben a széles körű társadalmi eszmecserében részt fognak venni helyi, regionális és országos szinten megválasztott politikusok is.

A vitasorozat a polgárok európai évének is szerves részét képezi: 2013-ban az európai polgárok jogai kiemelt figyelmet fognak kapni.

Az Ön véleménye befolyással lesz a Bizottság jövőbeli javaslataira, amelyek az uniós polgárokat megillető jogok erősítését és maradéktalan érvényesülését célozzák majd.

A Bizottság kíváncsi az Ön véleményére. Ossza meg velünk álláspontját.

Mit értünk „európai polgárság” alatt?

Nem csak állampolgárok, hanem egyben az Európai Unió polgárai is vagyunk. Túl a saját országunk által garantált jogainkon, az uniós szerződések és az EU Alapjogi Chartája is biztosít számunkra jogokat.

A legjobb példa erre az, hogy az uniós polgárok beutazhatnak a 27 tagállam bármelyikének területére, ott letelepedhetnek, munkát vállalhatnak, és fogyasztóként is ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint az adott ország állampolgárait.

Részletes tájékoztatás az uniós polgárokat megillető jogokról

2013 – A polgárok európai éve Englishfrançais

Mit tesz a Bizottság azért, hogy megkönnyítse a polgárok életét? DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek