Navigointipolku

Vastaa verkkokyselyyn EU-kansalaisten oikeuksista - 20/08/2012

Poika istuu laiturilla järven rannassa sylissään leluvene, jonka purjeena on sininen EU:n tähtilippu @ EU

Oletko törmännyt ongelmiin, kun olet asunut, matkustanut, opiskellut, työskennellyt tai tehnyt ostoksia toisessa EU-maassa?

Yksi Euroopan komission tehtävistä on vahvistaa EU-kansalaisten oikeuksia. Komissio selvittää nyt julkisen kuulemisen avulla ihmisten kokemuksia siitä, miten oikeudet ovat käytännössä toteutuneet.

Kuulemisen yhteydessä voit myös tehdä ehdotuksia siitä, miten oikeuksien käyttöön liittyviä ongelmia voitaisiin ratkaista.

Kansalaisten oikeuksia koskevaan kuulemiseen voi osallistua 9.9.2012 asti vastaamalla verkkokyselyyn. Komissio ottaa vastaukset ja ehdotukset huomioon laatiessaan EU:n kansalaisuuskatsauksen, joka julkaistaan vuonna 2013.

Edellisessä katsauksessa esitettiin 25 toimenpidettä pdf - 758 KB [758 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) , joiden avulla EU voi tehostaa kansalaisten oikeuksien toteutumista käytännössä. Monia toimenpiteistä on jo toteutettu. Hiljattain on esimerkiksi vähennetty muodollisuuksia, jotka liittyvät auton rekisteröintiin Deutsch (de) English (en) français (fr) toisessa EU-maassa, ja ratkaistu kansainvälisiin perintöveroasioihin Deutsch (de) English (en) français (fr) liittyviä ongelmia.

EU-kansalaisen oikeudet

Jos olet jonkin EU-maan kansalainen, olet myös EU:n kansalainen. Oman maasi kansalaisoikeuksien lisäksi sinulla on tiettyjä oikeuksia, jotka sisältyvät EU:n perussopimuksiin ja jotka kaikki 27 jäsenmaata ovat hyväksyneet:

  • oikeus matkustaa ja oleskella missä tahansa EU:n alueella
  • oikeus kaikkien muiden EU-kansalaisten kanssa yhdenvertaiseen kohteluun tulematta syrjityksi kansalaisuuden perusteella
  • oikeus äänestää ja asettua ehdolle kunnallisvaaleissa ja Euroopan parlamentin vaaleissa siinä EU-maassa, jossa asut
  • saada EU:n ulkopuolisessa maassa apua muiden EU-maiden suulähetystöistä ja konsulaateista samalla tavoin kuin niiden omilla kansalaisilla, jos maallasi ei ole siellä omaa edustustoa
  • oikeus tehdä yhdessä muiden EU-kansalaisten kanssa kansalaisaloite, jolla pyydetään uutta EU-säädöstä.

Kansalaisen oikeuksiin kuuluvat myös muun muassa kuluttajan oikeudet silloin, kun hän tekee ostoksia toisessa EU-maassa tai verkossa.

EU-kansalaisten oikeudet – tietoa ja neuvontaa

EU:n toimet kansalaisten oikeuksien parantamiseksi

Euroopan unionin kansalaisuuden teemavuosi 2013

Lisätietoa kuulemisesta pdf - 151 KB [151 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) svenska (sv)

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä