Διαδρομή πλοήγησης

Βοηθήστε μας να προασπίσουμε τα δικαιώματά σας - 20/08/2012

Ένα αγόρι ατενίζει μια λίμνη κρατώντας ένα καραβάκι με μπλε πανιά και τον κύκλο αστεριών της ΕΕ @ EU

Πείτε μας για τα προβλήματα που ενδεχομένως συναντήσατε ενόσω ταξιδεύατε, σπουδάζατε, εργαζόσασταν ή ζούσατε σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προασπίζει και να ενδυναμώνει τα δικαιώματα που έχετε ως πολίτης της ΕΕ. Γι' αυτόν τον λόγο, θέλουμε να μάθουμε περισσότερα σχετικά με εμπειρίες που είχατε κατά την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.

Σας καλούμε επίσης να κάνετε προτάσεις για το πώς μπορούν να αρθούν εμπόδια που συναντήσατε π.χ. ενόσω εργαζόσασταν ή σπουδάζατε σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Μπορείτε να μας πείτε τις απόψεις σας λαμβάνοντας μέρος στη διαβούλευση για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ (έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2012). Οι εμπειρίες και οι ιδέες σας θα ενσωματωθούν στις προτάσεις που θα διατυπώνει η νέα έκθεση για την ιθαγένεια της ΕΕ, η οποία πρόκειται να εκδοθεί το 2013.

Στην προηγούμενη έκθεση είχαν εντοπιστεί 25 μέτρα pdf - 758 KB [758 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) που έπρεπε να λάβει η ΕΕ, έτσι ώστε τα δικαιώματά σας να έχουν μεγαλύτερη πρακτική αποτελεσματικότητα. Οι σχετικές ενέργειες γίνονται ήδη. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση της γραφειοκρατίας κατά την ταξινόμηση αυτοκινήτων Deutsch (de) English (en) français (fr) σε άλλη χώρα της ΕΕ και η επίλυση διασυνοριακών προβλημάτων σε σχέση με τον φόρο κληρονομιάς Deutsch (de) English (en) français (fr) .

Τα δικαιώματά σας

Ως υπήκοος μιας χώρας της ΕΕ είστε ταυτόχρονα πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σας δίνει ορισμένα δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες της ΕΕ και έχουν εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη της:

  • να ταξιδεύετε και να ζείτε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ
  • να έχετε την ίδια μεταχείριση όπως όλοι οι άλλοι πολίτες της ΕΕ (να μην υφίστασθε διακρίσεις λόγω της υπηκοότητάς σας)
  • να ψηφίζετε ή να κατεβαίνετε ως υποψήφιος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οπουδήποτε και αν ζείτε στην ΕΕ
  • αν η χώρα σας δεν εκπροσωπείται σε μια χώρα εκτός ΕΕ, να σας συνδράμει η πρεσβεία ή το προξενείο άλλης χώρας της ΕΕ, ακριβώς σαν να ήσασταν δικός της πολίτης
  • να ξεκινήσετε, μαζί με άλλους πολίτες της ΕΕ, μια πρωτοβουλία πολιτών για να ζητήσετε τη θέσπιση νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Έχετε επίσης και άλλα δικαιώματα, όπως αυτά που ισχύουν όταν αγοράζετε προϊόντα από άλλες χώρες της ΕΕ μέσω Διαδικτύου.

Βοήθεια και συμβουλές σχετικά με τα δικαιώματά σας ως πολίτη της ΕΕ

Κάνοντας ευκολότερη τη ζωή των πολιτών – ενημερωθείτε για τις τρέχουσες προτάσεις Deutsch (de) English (en) français (fr)

2013 – Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών English (en) français (fr)

Περισσότερα για τη διαβούλευση pdf - 151 KB [151 KB] български (bg) čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι