Sti

Hjælp os med at forsvare dine rettigheder - 20/08/2012

Dreng, der sidder ved en sø og holder en legetøjsbåd med EU-flaget som sejl @ EU

Fortæl os om problemer, du er stødt på, mens du rejste, studerede, arbejdede eller boede i et andet EU-land.

En af vores opgaver i Kommissionen er at forsvare og styrke dine rettigheder som EU-borger. Derfor vil vi gerne vide, hvilke erfaringer du har med at gøre dine rettigheder gældende.

Hvis du er stødt på forhindringer, mens du f.eks. arbejdede eller studerede i et andet EU-land, vil vi også gerne høre, om du har forslag til, hvordan de kan fjernes.

Det kan du fortælle os om ved at deltage i vores høring om dine rettigheder som EU-borger (indtil 9. september 2012). Dine erfaringer og idéer vil danne grundlag for de forslag, vi fremsætter i vores næste rapport om unionsborgerskabet i 2013.

I vores tidligere rapport udpegede vi 25 initiativer pdf - 758 KB [758 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) , som EU skal have gang i for at hjælpe dig med at udnytte dine rettigheder fuldt ud. Mange af dem er nu ved at blive til virkelighed. De skal bl.a. gøre det lettere at indregistrere en bil Deutsch (de) English (en) français (fr) i et andet EU-land og løse problemer med grænseoverskridende arveafgifter Deutsch (de) English (en) français (fr) .

Dine rettigheder

Som statsborger i et EU-land er du også borger i EU. Det giver dig ud over de nationale privilegier en række ekstra rettigheder, som alle de 27 EU-lande har vedtaget, og som er garanteret af EU-traktaterne :

  • Du har ret til at rejse og bo hvor som helst i EU.
  • Du skal behandles på lige fod med andre EU-borgere (uden forskelsbehandling på grund af din nationalitet).
  • Du kan stemme og stille op som kandidat til kommunevalg og EU-valg, uanset hvor du bor i EU.
  • Du har ret til hjælp fra et andet EU-lands ambassade eller konsulat uden for EU (hvis dit eget land ikke er repræsenteret på stedet) på samme vilkår som borgere i det pågældende land.
  • Du kan sammen med andre EU-borgere opfordre til ny EU-lovgivning ved at fremsætte et borgerinitiativ.

Du har også andre rettigheder – som f.eks. forbrugerrettigheder, når du køber noget på nettet i et andet EU-land.

Gode råd og vink om dine rettigheder som EU-borger

Et lettere liv for borgerne – se de seneste forslag

2013 – borgernes Europaår

Mere om høringen pdf - 151 KB [151 KB] български (bg) čeština (cs) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links