Навигационна пътека

Помогнете ни да защитаваме вашите права - 20/08/2012

Момче гледа езеро, държейки лодка със сини платна със звездите на ЕС @ ЕС

Съобщете ни за проблеми, които сте имали при пътуване, учене, работа или живот в друга страна от ЕС.

Комисията е поела ангажимент да защитава и укрепва вашите права на гражданин на ЕС. Затова искаме да знаем повече за опита ви с тяхното упражняване.

Бихме приветствали също предложения за това как да премахнем препятствията, с които сте се сблъскали например при работа или обучение в друга страна от ЕС.

Можете да изразите мнението си чрез нашата консултация относно вашите права (до 9 септември 2012 г.). Вашият опит и идеи ще бъдат отразени в предложенията в нашия следващ доклад относно гражданството, предвиден за 2013 г.

В предишния доклад бяха набелязани 25 мерки pdf - 758 KB [758 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr) , които ЕС трябва да вземе с оглед на по-ефективното прилагане на правата на гражданите на практика. Тези мерки са в процес на изпълнение. Те включват намаляване на административните формалности за хора, които регистрират автомобил Deutsch (de) English (en) français (fr) в друга страна от ЕС, както и разрешаване на проблеми, свързани с данъка върху наследството в чужбина Deutsch (de) English (en) français (fr) .

Вашите права

Като гражданин на страна от ЕС вие сте гражданин и на Съюза. Освен привилегиите на национално ниво вие имате и права, одобрени от всички 27 страни членки и гарантирани от договорите на ЕС. Това означава, че имате право:

  • да пътувате и живеете навсякъде в ЕС
  • на еднакво третиране като всички останали граждани на ЕС (без дискриминация заради националността ви)
  • да гласувате и да се кандидатирате в общински избори и избори за Европейски парламент, където и да живеете в ЕС
  • да получавате помощ от посолството или консулството на която и да е друга страна членка, когато пътувате извън ЕС (ако вашата страна няма дипломатическо представителство там), при същите условия като гражданите на съответната страна
  • да изпращате петиции до Европейския парламент, когато имате проблеми, и да се оплаквате на европейския омбудсман
  • да се присъедините към други граждани на ЕС, за да призовете за приемане на ново законодателство на Съюза чрез гражданската инициатива.

Имате и други права – като например права на потребител при покупката на стоки или услуги от друга страна членка или по интернет.

Помощ и съвети за вашите права като гражданин на ЕС

Облекчаване на живота на гражданите – вижте настоящите предложения Deutsch (de) English (en) français (fr)

2013 – Европейска година на гражданите English (en) français (fr)

Още за консултацията pdf - 151 KB [151 KB] čeština (cs) dansk (da) Deutsch (de) eesti keel (et) ελληνικά (el) English (en) español (es) français (fr) italiano (it) latviešu valoda (lv) lietuvių kalba (lt) magyar (hu) Malti (mt) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) slovenčina (sk) slovenščina (sl) suomi (fi) svenska (sv)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки