Kruimelpad

EU kiest hardere aanpak tegen mensenhandel - 19/06/2012

De EU wil meer gecoördineerde maatregelen tegen mensenhandel om slachtoffers te beschermen en criminelen efficiënter aan te pakken.

Agnès Englishfrançais kwam als wees uit Ivoorkust naar Europa met de belofte dat ze hier een opleiding zou krijgen. In plaats daarvan moest ze als huishoudster aan de slag, en kreeg ze niet eens een loon. Teodora Englishfrançais kwam uit Roemenië en werd in België tot prostitutie gedwongen.

Dit zijn maar 2 van de honderdduizenden moderne slaven in de EU, kinderen en volwassenen die tegen hun zin bedelaar, arbeider, prostituee of bediende worden en daarmee weinig of niets verdienen.

Volgens een recente enquête English zijn bijna alle Europeanen (93%) het erover eens dat de EU-landen samen een eind moeten maken aan die mensenhandel. Daarom wil de Commissie dat de nationale regeringen de komende vijf jaar gemeenschappelijke maatregelen DeutschEnglishfrançais nemen om slachtoffers beter te helpen en mensenhandelaars strenger te straffen. Er moet veel gebeuren:

  • Slachtoffers helpen, vooral kinderen: met een grensoverschrijdende aanpak kunnen de landen elkaar helpen bij het opsporen en beschermen van slachtoffers. Slachtoffers moeten ook beter worden voorgelicht over hun rechten in de EU.
  • De preventie verbeteren, de vraag verminderen: door onderzoek te financieren krijgen we een beter beeld van de economische aspecten van mensenhandel en kunnen we oplossingen vinden. Hiervoor zou op Europees niveau een coalitie tegen mensehandel kunnen worden opgericht.
  • Mensenhandelaars opsporen en vervolgen: speciale opsporingseenheden in de landen moeten vaker samen met EU-agentschappen zoals Europol onderzoek doen.
  • De coördinatie en samenwerking verbeteren: binnen de EU, met internationale organisaties en met andere landen, en door de oprichting van EU-netwerken van ngo's en andere die zich voor slachtoffers inzetten.
  • Doeltreffend reageren op nieuwe ontwikkelingen: een EU-systeem voor informatie-uitwisseling en onderzoek over het gebruik van internet en sociale netwerken door mensensmokkelaars.

De volgende stappen

De nieuwe voorstellen van de Commissie worden nu voorgelegd aan het Europees Parlement en de regeringen van de EU-landen. Ze vormen een aanvulling op de EU-wetgeving van vorig jaar over de vervolging van mensensmokkelaars en de bescherming van slachtoffers. De EU-landen hebben tot april 2013 de tijd om die wetgeving in nationale wetgeving op te zetten.

Om de twee jaar (om te beginnen in 2014) zal de Commissie verslag uitbrengen over de vorderingen van de EU-landen in de strijd tegen mensenhandel.

Meer over de EU-aanpak van de mensenhandel English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links